Norveški Telenor prema kvaliteti Interneta globalni pobjednik u 4 od 7 kategorija u skupini I

Norveški Telenor jedini je globalni pobjednik u skupini I (zemlje s površinom od 200.000 km2 ili više) za iskustvo brzine preuzimanja podataka, navodi tvrtka za mjerenje kvalitete interneta Opensignal

Mreža ponedjeljak, 26. veljače 2024. u 06:51
📷 Opensignal
Opensignal

Južnokorejski SK telecom globalni je pobjednik u skupini II (zemlje s površinom manjom od 200.000 km2), s ukupnim brzinama preuzimanja u prosjeku od gotovo 150 Mb/s. 

📷 Opensignal
Opensignal

T-Mobile USA je operater na drugom mjestu u skupini I, dok južnokorejski operater KT slijedi SK telecom u skupini II. Osim što su prvi u svojim grupama za iskustvo u brzini preuzimanja, i Telenor Norveška i SK telecom su globalni pobjednici za iskustvo u brzini učitavanja (upload) - SK telecom u potpunosti pobjeđuje u skupini II, dok je Telenor Norveška statistički izjednačen s drugim norveškim operaterom Telijom u skupini I.

📷 Opensignal
Opensignal

Norveški korisnici Telenora imaju najbolje iskustvo pri streamingu mobilnog videa na zahtjev u skupini I, zajedno s najkonzistentnijim iskustvom - jer je jedini globalni pobjednik u skupini I za dosljednu kvalitetu s ocjenom od 89,5%. Povrh svojih prvih mjesta za iskustvo u brzini preuzimanja i učitavanju, to čini Telenor globalnim pobjednikom u četiri od sedam kategorija u skupini I.

📷 Opensignal
Opensignal

Od prije par godina umjesto da sve zemlje analizira u jednoj skupini Opensignal je zemlje podijelio u skupine I i II, odnosno u zemlje preko 200.000 km2 ili više i zemlje s manjom površinom od 200.000 km2. Hrvatska je u grupi zemalja do 200.000 km2. Naime, razlog podjele je što nije isto složeno postaviti telekomunikacijsku infrastrukturu u državama velike površine (na primjer SAD, Kanada…) i državama praktično gradovima (Tajvan, Singapur…) pa je napravljena podjela kako bi se dobili na taj način ravnopravniji omjeri odnosa kvalitete telekomunikacijskih infrastruktura i kvalitete pristupa Internetu.

📷 Opensignal
Opensignal

Zvijezde u usponu

Indijski Jio i Airtel dva su od 15 operatera s najvećim međugodišnjim (year of year, YoY) postotnim porastom u iskustvu brzine preuzimanja između druge polovice 2022. godine i druge polovice 2023. godine u grupi I.

📷 opensignal
opensignal

Korisnici Jija na vrhu su tablice jer su njihove prosječne ukupne brzine preuzimanja povećao se za čak 369,3% u usporedbi s onima zabilježenim u drugoj polovici 2022. godine.

📷 Opensignal
Opensignal

Ta impresivna povećanja očito su rezultat toga što su ta dva operatera pokrenula 5G u listopadu 2022. godine. Slično, svih šest malezijskih nacionalnih operatera, koji su nedavno pokrenuli 5G putem 5G veleprodajne mreže zemlje (Digital Nasional Berhad – DNB) su globalne zvijezde u usponu za iskustvo brzine preuzimanja u skupini I.

📷 Opensignal
Opensignal

Korisnici Maxisa vidjeli su najmanji napredak među šest, kao što bi se i očekivalo, s obzirom na to da je bio posljednji koji je pokrenuo 5G u kolovozu 2023. godine.

📷 Opensignal
Opensignal