Iskustvo roaminga u 20 najposjećenijih gradova u svijetu

S oporavkom globalnih putovanja u postpandemijskoj eri korisnici mobilnih uređaja očekuju ista digitalna iskustva u inozemstvu u kojima uživaju doma, odnosno u domicilnim mrežama

Gorden Knezović nedjelja, 25. kolovoza 2024. u 07:10
📷 flickr
flickr

Opensignal je istražio iskustva korisnika roaminga u 20 najposjećenijih gradova svijeta usporedivši ih s domicilnim korisnicima.

📷 flickr
flickr

Ključni nalazi

• Korisnici roaminga propuštaju prednosti 5G i 4G tijekom putovanja: naime, provode znatno više vremena na 3G i 2G mrežama od lokalnog stanovništva, što dovodi do lošijeg mobilnog iskustva. U prosjeku, korisnici roaminga provode 60% manje vremena uz 5G u usporedbi s lokalnim stanovništvom. Taj je nesrazmjer vjerojatno posljedica ograničene 5G pokrivenosti, nepostojanja 5G u međunarodnim ugovorima o roamingu i praksi upravljanja mrežom operatera koji često daju prioritet lokalnim korisnicima.

• Povećano oslanjanje na Wi-Fi korisnika roaminga: Kako bi izbjegli troškove roaminga i pristupili boljoj povezivosti, korisnici roaminga koriste Wi-Fi znatno više od lokalnog stanovništva - 56,4% u usporedbi s 49,8%. Oslanjanje na Wi-Fi naglašava potrebu za pristupačnijim i pouzdanijim mobilnim podatkovnim opcijama za putnike, ali također ukazuje na potencijalno nezadovoljstvo kvalitetom njihovog mobilnog iskustva tijekom putovanja.

• Tihi korisnici roaminga predstavljaju neiskorištenu priliku: značajan dio korisnika roaminga, posebno onih sa starijim uređajima, uopće ne koristi mobilne mreže tijekom putovanja, skupina poznata kao "tihi korisnici roaminga", što predstavlja neiskorištenu priliku za operatere da unovče mobilne podatke.

Udio vremena koje provode korisnici roaminga i lokalni korisnici na različitim mrežnim tehnologijama u 20 gradova
Udio vremena koje provode korisnici roaminga i lokalni korisnici na različitim mrežnim tehnologijama u 20 gradova

Upravljanje roamingom

Roaming omogućuje mobilnim uređajima pristup mrežnim uslugama izvan područja pokrivenosti matične mreže. Međutim, loše iskustvo u roamingu — obilježeno isprekidanim pozivima, sporim podatkovnim brzinama ili neočekivanim troškovima na računu - može ozbiljno utjecati na zadovoljstvo korisnika, potencijalno dovodeći do odljeva jer se korisnici prebace na operatere koji nude bolja iskustva u roamingu. Učinkovito upravljanje roamingom ključno je za operatere kako bi optimizirali troškove i poboljšali korisničko iskustvo. Na primjer, više od jedne petine (22%) ljudi u Velikoj Britaniji promijenilo je ili planira promijeniti svog pružatelja usluga zbog ponovnog uvođenja naknada za roaming, naglašavajući utjecaj na lojalnost korisnika.

Ipak, samo rješavanje troškova roaminga nije dovoljno; osiguravanje visokokvalitetnog roaming iskustva jednako je važno. Kao odgovor na to, Europska komisija i Tijelo europskih regulatora za elektroničke komunikacije (BEREC) se savjetuju o međunarodnim propisima Europske unije o roamingu, s posebnim fokusom na kvalitetu usluge.

Problem 5G roaminga

Većina korisnika, kako domaćih tako i onih koji su u roamingu, većinu svog vremena provode spojeni na 4G mreže, pri čemu se 85% domaćih i 84% korisnika roaminga oslanja na 4G tehnologiju. Međutim, korisnici roaminga se često "usmjeravaju" od 5G-a, što rezultira više vremena povezanim s 3G i 2G mrežama. Analiza u različitim gradovima otkriva da, u prosjeku, korisnici roaminga provode gotovo 60% manje vremena koristeći 5G povezivost od lokalnih korisnika.

Niža dostupnost 5G-a korisnicima roaminga djelomično je posljedica ograničene 5G pokrivenosti i komercijalne dostupnosti, ali prvenstveno je povezana s prirodom 5G nesamostalnog pristupa (NSA), koji se aktivira samo tijekom zahtjevnijih aktivnosti i stoga se rjeđe promatra. Osim toga, razlika u 5G pristupu između roaminga i lokalnog korištenja vjerojatno je povezana s roaming ugovorima - mnogi operateri još nisu finalizirali i implementirali 5G roaming ugovore, koji zahtijevaju drugačije komercijalne okvire u usporedbi s 4G roamingom i uključuju dodatne tehničke izazove. Ta ograničenja značajno utječu na brzinu interneta korisnika roaminga i sveukupno mobilno iskustvo, posebno za podatkovno intenzivne aktivnosti kao što su video streaming i pregledavanje.

Ukratko, korisnici roaminga se spajaju na 5G mreže u prosjeku jedan sat manje dnevno i provode dodatni sat na 3G i 2G u usporedbi s lokalnim korisnicima. Podaci sugeriraju da mnogi operateri možda premještaju korisnike roaminga s 4G i 5G mreža na 3G i 2G gdje su te tehnologije dostupne, potencijalno kako bi sačuvali RAN resurse za svoje lokalne pretplatnike. Takvo ponašanje moglo bi objasniti zašto korisnici Opensignala doživljavaju osjetno veći jaz u 4G i 5G povezivosti kada ih hostiraju operateri koji se još uvijek oslanjaju na 3G i 2G mreže.

Većina 5G implementacija temelji se na NSA arhitekturi, koja iskorištava postojeću 4G osnovnu imovinu i koristi dobro uspostavljene 4G roaming operacije. Međutim, tekuće uvođenje tehnologije 5G samostalnog pristupa (SA) uvodi značajne tehničke, operativne i naplatne izazove za roaming, zahtijevajući novu infrastrukturu.

Prema Kaleidovoj 5G roaming MNO anketi za prvo tromjesečje ove godine (Q1 2024), 72% operatera planira pokrenuti 5G NSA roaming do kraja 2025. godine, dok 32% namjerava uvesti 5G SA roaming unutar istog vremenskog okvira. Kako se prijelaz na 5G SA nastavlja, ti će se izazovi morati riješiti kako bi se korisnicima osiguralo visokokvalitetno iskustvo roaminga.

Vrijeme provedeno u 4G i 5G mrežama lokalnih korisnika i korisnika roaminga u 20 najposjećenijih gradova svijeta
Vrijeme provedeno u 4G i 5G mrežama lokalnih korisnika i korisnika roaminga u 20 najposjećenijih gradova svijeta

Utjecaj kvalitete mobitela

Zanimljivo je da se obrasci upotrebe razlikuju ovisno o vrsti mobilnih uređaja. Na primjer, 5G uređaji provode najmanje vremena spojeni na Wi-Fi (55%), dok se 3G uređaji uglavnom koriste dok su povezani na Wi-Fi (87%). Dok se većina korisnika s uređajima koji podržavaju sub-4G nikada ne priključuju na mobilnu mrežu - 55% u 20 analiziranih gradova - 11% 4G i 6% uređaja koji podržavaju 5G također ostaju odspojeni od mobilnih mreža tijekom roaminga.

Zapadni gradovi, poput New Yorka, Los Angelesa i Londona, također pokazuju visoke stope aktivnih korisnika na 5G i 4G uređajima. Nasuprot tome, gradovi na Bliskom istoku i u Aziji, poput Dohe i Seula, pokazuju veći postotak tihih korisnika ograničenih starijim tehnologijama, što sugerira da se posjetitelji u tim regijama mogu više oslanjati na starije mreže ili Wi-Fi zbog ograničenog pristupa novijim uređaja.

Svi korisnici koji provode vrijeme u inozemstvu bez korištenja mobilnih podataka predstavljaju neiskorištenu priliku za monetizaciju mobilnih podataka za operatere. Korisnici sa starijim uređajima često su svjesniji troškova i manje su spremni na dodatne troškove za mobilne podatke tijekom putovanja. Mnogi tihi korisnici roaminga oslanjaju se na Wi-Fi za bitnu komunikaciju, koristeći VoIP usluge i aplikacije za razmjenu poruka umjesto tradicionalnih mobilnih mreža.

Putnici uče upravljati svojim opcijama povezivanja

Korisnici roaminga usvajaju sljedeće strategije kako bi se nosili s ograničenom mobilnom mrežnom vezom tijekom roaminga:

• Prebacivanje s mobilnog na Wi-Fi: većina korisnika provodi veći postotak svog vremena na Wi-Fi u usporedbi s lokalnim korisnicima. Taj je pomak posebno uočljiv među onima s uređajima ispod 4G, od kojih neki potpuno isključuju svoje mobilne podatke.

• Promjena mreže: Do 20% korisnika roaminga prelazi na različite mreže domaćina kako bi poboljšali svoje iskustvo povezivanja.

• Korištenje lokalnih SIM kartica: Mali, ali značajan udio korisnika u roamingu odlučuje se za korištenje lokalnih SIM kartica u gradovima u kojima su u roamingu, tražeći bolje performanse mreže i potencijalno niže troškove.

Povećana upotreba Wi-Fi mreže među korisnicima roaminga

Kako bi ublažili visoke troškove mobilnog podatkovnog roaminga, mnogi putnici koriste Wi-Fi češće od lokalnog stanovništva. Istraživanje Lyca Mobilea pokazalo je da kako bi izbjegli dnevne naknade za roaming, 63% putnika koristi svoje telefone putem hotelskog Wi-Fija, 49% koristi svoje telefone samo kada je prijeko potrebno, a 28% kupuje roaming bolt-on prije putovanja.

Vrijeme provedeno u Wi-Fiju lokalnih korisnika i korisnika roaminga
Vrijeme provedeno u Wi-Fiju lokalnih korisnika i korisnika roaminga

Free Wi-Fi kao rješenje

Korisnici roaminga koriste Wi-Fi znatno više od lokalnog stanovništva - 56,4% u usporedbi s 49,8%. U većini gradova, osim Buenos Airesa, Mexico Cityja i Meke, korisnici roaminga provode u prosjeku 6,6 postotnih bodova više vremena spojeni na Wi-Fi mreže od lokalnih korisnika. To je neočekivani trend, jer bi se moglo pretpostaviti da bi zaposlenici u lokalnim uredima koji tijekom dana prelaze između kućnog i uredskog Wi-Fija imali veću upotrebu Wi-Fija. Nasuprot tome, turisti su često u pokretu, posjećuju više lokacija po prvi put i obično moraju uložiti svjestan napor da se povežu na dostupne Wi-Fi mreže. To ponašanje sugerira da korisnici roaminga mogu aktivnije tražiti Wi-Fi vezu, možda zbog zabrinutosti oko troškova mobilnih podataka ili pouzdanosti mreže u inozemstvu.

Nadalje, podaci Opensignala pokazuju negativnu korelaciju između vremena provedenog na 4G i 5G mrežama i vremena provedenog na Wi-Fi među korisnicima s uređajima koji podržavaju 4G i 5G. Točnije, za svaku dodatnu minutu potrošenu na Wi-Fi, korisnici roaminga troše 15 sekundi manje povezani na 4G i 5G. Nekoliko bi čimbenika moglo objasniti taj trend, uključujući zabrinutost zbog troškova koji tjeraju korisnike roaminga da traže Wi-Fi. Osim toga, neki korisnici možda provode više vremena na Wi-Fi zbog nezadovoljstva performansama ili pouzdanošću svoje mreže domaćina.

EU roaming kao kod kuće

Za razliku od zemalja jugoistočne Azije gdje korisnici roaminga više vremena provode u Wi-Fiju nego mobilnim mrežama, u Europi korisnici troše mnogo manje vremena na Wi-Fi u drugim europskim zemljama nego u domicilnim mrežama. Visoke domaće rezultate za Vrijeme na Wi-Fi-ju obično pokreću korisnici koji se povezuju na svoj kućni ili poslovni Wi-Fi na svojim mobilnim uređajima, često automatski. Niži rezultati za vrijeme na Wi-Fi-ju u roamingu pokazuju da europski korisnici nemaju ništa protiv korištenja svojih mobilnih paketa kada putuju Europom i ne traže aktivno Wi-Fi vezu. To je zbog pravila Europske unije o "roamingu kao kod kuće" koja korisnicima iz EU-a omogućuju korištenje glasovnih i podatkovnih dopuštenja iz svojih kućnih mobilnih planova tijekom roaminga diljem Europe bez dodatnih troškova.

postotak tzv. tihih korisnika roaminga u različitim telekomunikacijskim tehnologijama
postotak tzv. tihih korisnika roaminga u različitim telekomunikacijskim tehnologijama

Korištenje eSIM-a

2,5% korisnika roaminga odlučilo je koristiti lokalne SIM kartice dok su bili u inozemstvu, a neki od njih putem eSIM tehnologije. Zanimljivo je da usvajanje lokalnih SIM-ova ne mijenja značajno vrijeme koje ti korisnici roaminga provode na 4G i 5G mrežama. Međutim, omogućuje "tihi korisnici roaminga" i korisnike koji prethodno nemaju LTE i 5G pristup da se povežu na te mreže. To sugerira da je primarna motivacija za prelazak na lokalni SIM relativno niža cijena mobilnih podataka.

eSIM tehnologija nudi dodatnu fleksibilnost korisnicima koji se trebaju prebacivati ​​između više mreža na jednom uređaju, što je čini idealnom za one koji upravljaju odvojenim poslovnim i osobnim linijama ili one koji često putuju.