HT ostvario odlične rezultate u 5G Global Mobile Network Experience Awards 2024

U godišnjoj istraživanju Opensignala o kvaliteti 5G mreža u svijetu kroz pet kategorija Hrvatski Telekom jedini je operater iz Hrvatske koji se našao među najboljima

Gorden Knezović ponedjeljak, 14. listopada 2024. u 06:05

Pet kategorija Opsensignala su 5G dostupnost, 5G brzina preuzimanja, iskustvo 5G igranja, iskustvo 5G videa i iskustvo zvuka u OTT aplikacijama. 

Operateri su svrstani u dvije grupe zemalja prema njihovoj veličini,  velike zemlje s preko 200.000 km2 i manje zemlje do 200.000 km2, jer naravno nije isto implementirati 5G mrežu na manjem području ili širem gradskom području, poput grada države Singapur, i implementirati 5G mrežu u prostranim državama kao, na primjer, Kanada, Brazil…

Opensignal je u pet kategorija proglasio globalne pobjednike (5G Global Winer), drugoplasirani operateri ocjenjeni su kao globalni predvodnici (5G Global Leaders), a operateri s najvećim rastom označeni su kao zvijezde u usponu (5G Rising Stars)

Hrvatski Telekom nalazi se na drugom mjestu u svijetu u kategoriji korisničkog video iskustva (5G Video Expirience) iza danskog operatera Telia koji je Global Winner.

U kategoriji 5G preuzimanja podataka (5G Download Speed) Hrvatski među 5G Global Leaders, nalazi se na 9. mjestu u svijetu.

U kategoriji korisničkog iskustva glasovnih aplikacija (5G Voice App Expirience) je među 5G Global Rising Star, nalazi se na trećem mjestu.

„Opensignalovo istraživanje pokazuje naš fokus na korisničke usluge koje 5G čini boljima. Veća brzina pristupa Internetu sama po sebi nije dovoljna da bi korisnici doživjeli 5G u punom smislu nego je potrebno učiniti da i multimedijalne usluge poput video i govornog sadržaja rade značajnije bolje nego na 4G mreži. 5G ima još jako puno razvojnog potencijala kojeg pretvaramo i bolje iskustvo za korisnike naše mobilne mreže“, prokomentirao je rezultate Opensignalova istraživanja član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma Boris Drilo.