Nakon cijene Interneta korisnicima najvažnija pouzdanost veze

U svijetu u kojem se pametni telefoni koriste za sve, od razmjene poruka do video poziva do navigacije u nepoznatim četvrtima, pouzdanost mobilnih podatkovnih usluga ključna je za mobilne korisnike.

Gorden Knezović ponedjeljak, 12. veljače 2024. u 06:00

Prema analizi Opensignala, korisnicima je nakon cijene usluge najvažnija pouzdanost mreže. Prema Opensignal US Household Survey od 55.322 pojedinaca, mobilni korisnici pripisuju veću vrijednost pouzdanim mrežnim uslugama nego većim brzinama, a pouzdanost im je iza cijene usluge najvažnija. 19% ispitanika ističe pouzdanost kao ključni aspekt procjene operatera u odnosu na samo 7% koji ističu brzinu učitavanja, odnosno preuzimanja.

Korisnička pouzdanost

U svom novom izvješću Opensignal analizira pouzdanost mobilnih mreža koje su iskusili njihovi mobilni korisnici na skoro 40 mobilnih tržišta diljem svijeta. Iskustvo pouzdanosti mjeri do koje mjere korisnici ostaju stalno povezani sa svojom mobilnom mrežom i mogu li nastaviti za obavljanje uobičajenih zadataka kao što su e-pošta, gledanje videa i korištenje navigacijskih aplikacija dok ste povezani. Iskustvo pouzdanosti stoga mjeri svaki aspekt korisničkog iskustva mobilne podatkovne mreže njihovog operatera: kada radi besprijekorno, kada radi nepravilno i kada se uopće ne možete povezati. Opensignal istraživanje je također pokazao da korisnici koji imaju lošu vezu provode puno manje vremena u aplikacijama i manja je vjerojatnost da će zadržati aplikacije na svojim uređajima. Odlazak korisnika s aplikacija znači manje kupnji unutar aplikacije i manje prihode od pretplata i oglašavanja za programere aplikacija.

Opensignalov pristup pouzdanosti više je usmjeren na korisnika nego interni pogled mrežnih operatera na pouzdanost. Mrežni operater će svoju mrežu vjerojatno smatrati "pouzdanom" ako nema prekida rada, ali krajnji korisnik je ne bi smatrao pouzdanom ako ne može poslati e-poštu, razmjenjivati ​​trenutne poruke, koristiti svoj uređaj za navigaciju ili jednostavno pregledavanje web stranice.

📷 Opensignal
Opensignal

Najpouzdanije u Danskoj 

Opensignal je analizirao iskustvo pouzdanosti na više globalnih tržišta - uključujući većinu od 30 najboljih tržišta s najvećim ukupnim brojem mobilnih veza, prema GSMA Intelligence. 

Danski korisnici uživaju u najpouzdanijim mobilnim uslugama na svijetu, budući da je Danska na prvom mjestu u svijetu s rezultatom od 934 boda na ljestvici od 100 do 1000 bodova. Japan i Južna Koreja su u statističkom izjednačenju za drugo mjesto, s rezultatima od 913-914 bodova, dok Francuska i Slovačka zajedno zauzimaju četvrto mjesto s rezultatima od 905-906 bodova. 

Konteksta radi, mreža koja ima potpuni jednodnevni prekid rada tijekom našeg razdoblja izvješćivanja od 90 dana izgubila bi 44 boda, ali mreža koja kronično i opetovano ne ispunjava pragove dostatnosti kažnjava se s više bodova. Pouzdanost se ne odnosi samo na povremene ispade velikih razmjera. Riječ je i o svakodnevnim situacijama kada korisnik ne može raditi što želi na svom mobilnom uređaju, zbog loših performansi mobilne mreže. Što korisnici imaju lošiji signal, bore se sa zagušenjem ili ne uspijevaju održati veze kada se kreću između mjesta, to je njihovo iskustvo s pouzdanošću sve gore.

Regionalni lideri

Čile, Turska i SAD vode u svojim regijama. Turska je tržište s najvećim brojem bodova na području Bliskog istoka i Sjeverne Afrike za iskustvo pouzdanosti. Opensignalovi korisnici iz SAD-a uživaju u najpouzdanijim mobilnim uslugama u Sjevernoj Americi - dok Čile ima najviši rezultat samo u Latinskoj Americi.

Turska je tržište s najvećim brojem bodova iz regije Bliskog istoka i Sjeverne Afrike (886 bodova), a slijedi je Oman (873 boda). Saudijska Arabija ima 745 bodova, zaostajući za drugim tržištima u regiji. Južnoafrička Republika ima rezultat od 831 bodova.

Američki korisnici uživaju u najpouzdanijim mobilnim uslugama u Sjevernoj Americi (878 bodova) — malo ispred svojih kanadskih kolega. Čile ima najveći rezultat u Latinskoj Americi, sa 843 boda, ispred Brazila sa 824 boda.

U jugoistočnoj Aziji, Singapur je na prvom mjestu s rezultatom od 867 bodova, ispred Tajlanda s 841 bodom i Indonezije s 831 bodom, dok Malezija i Filipini imaju ispod 800 bodova. Na tržištima istočne Azije, Japan i Južna Koreja su globalni predvodnici, dok se Tajvan također nalazi među 10 najboljih na svijetu. Australija se nalazi među 20 najboljih na svijetu s rezultatom od 851 bodova.

Tržišta s višom stopom rasta mobilnih korisnika imaju niže ocjene pouzdanosti

Tržišta koja pokazuju snažnije godišnje stope rasta broja jedinstvenih pretplatnika mobilnog interneta općenito su imala niže rezultate iskustva pouzdanosti u usporedbi s onima koja bilježe sporiji rast. To je vjerojatno zato što operateri na brzorastućim tržištima u nastajanju ne grade mrežnu infrastrukturu dovoljno brzo da održe povećane potrebe kapaciteta i pokrivenosti baze korisnika koja se brzo širi.

📷 Opensignal
Opensignal

Skandinavci opet najbolji u Europi

U Europi, skandinavska tržišta s raširenim 5G-om, kao što su Danska, Švedska i Norveška, postižu visoku ocjenu, a sva su smještena među 10 svjetskih najboljih. Francuska je također globalni lider, ali druge europske članice G7 ocjenjuju niže za iskustvo pouzdanosti. Italija ima rezultat od 862 boda, Njemačka 854 boda, a Velika Britanija 847 bodova, bilježeći jedan od najnižih rezultata među europskim tržištima - ispred Grčke koja ima 838 bodova.

Brzine i pouzdanost

Više od 50 Mb/s, veće brzine malo poboljšavaju pouzdanost. Opensignal je uočio sve manji utjecaj prosječnih ukupnih brzina preuzimanja na ukupne rezultate iskustva pouzdanosti. Rezultati iskustva pouzdanosti rastu mnogo bržom brzinom za tržišta s prosječnim preuzimanjem do 25 Mb/s, zatim se povećanje rezultata nastavlja sporijim tempom do iskustva brzine preuzimanja od 50 Mb/s. Nakon tog praga, utjecaj većih brzina nije tako značajan za rezultate iskustva pouzdanosti.