Neznatne razlike u kvaliteti mreža hrvatskih nacionalnih telekoma

Hrvatski telekom, prema podacima Opensignala iz travnja ove godine (prikupljanja podataka: 1. prosinca 2023. - 28. veljače 2024. godine), pobjednik je u pet kategorija mjerenja kvalitete mreže

Mreža srijeda, 8. svibnja 2024. u 06:10

Prema podacima neovisnog globalnog standarda za analizu korisničkih iskustava povezivanja Telemach Hrvatska pojedinačni je pobjednik u šest kategorija. Hrvatski telekom je i zajednički pobjednik u pet kategorija, dok je Telemah Hrvatska zajednički pobjednik u četiri kategorije, A1 Hrvatska nije pojedinačni pobjednik ni u jednoj od ukupno 16 kategoriji, a zajednički je pobjednik u tri kategorije.

Premda ovakva statistika može izgledati da su razlike usluga tri nacionalna telekom operatera u Hrvatskoj različiti prema kvaliteti, pažljivija analiza ukazuje da su razlike u kvaliteti usluga vrlo male, u nekim slučajevima čak i zanemarive.

Pobjednici

Telemach je pojedinačni pobjednik u kategorijama: brzina slanja podataka (Upload Speed Expirience), vrijeme provedeno u 5G mreži (5G Coverage Expirience), pokrivenost (Availibility), dosljednost kvalitete (Consistent Quality) i pouzdanost (Realibility Expirience).

Hrvatski telekom je pojedinačni pobjednik u ukupnim brzinama preuzimanja (Download Speed Expirience) te u 5D preuzimanju podataka (5G Download Speed), 5G slanju podataka (5G Upload Speed), 5G video iskustvu (5G Video Expirience) i Coverage Expirience.

Hrvatski telekom dijeli pobjedu s A1 Hrvatska i Telemach Hrvatska u dvije kategorije: iskustvo igranja (Games Expirience) i 5G video iskustvo (5G Live Video Expirience), s Telemachom dijelu pobjedu u dvije kategorije: video iskustvo (Video Expirience) i uživo video iskustvo (Live Video Expirience), a s A1 Hrvatska dijeli pobjedu u kategoriji 5G iskustvo igranja (5G Games Expirience).

A1 Hrvatska zajednički je pobjednik s Hrvatskim Telekomom i Telemach Hrvatska u dvije kategorije: iskustvo igranja (Games Expirience) i 5G uživo video iskustvo (5G Video Live Expirience) te zajednički pobjednik s Hrvatskim Telekomom u kategoriji 5G iskustvo igranja (5G Games Expirience).

Ukupno mreže

Općenito prema brzinama preuzimanja (Download Speed) najbolji je Hrvatski telekom s prosječnom brzinom od 86,4 Mb/s, a Telemach Hrvatska (74,7 Mb/s) i A1 Hrvatska (55,6 Mb/s) zaostaju. U brzinama slanja podataka (Upload Speed najbolji je Telemach Hrvatska (19,1 Mb/s) a Hrvatski Telekom (16,3 Mb/s) i A1 Hrvatska ( 13,8 Mb/s) zaostaju.

U video iskustvu najbolji je Telemach Hrvatska (72,9 bodova od 100) dok A1 Hrvatska (71,1) i Telekom Hrvatska (70,0) neznatno zaostaju. Slično je is video prijenosima uživo u ćemu su izjednačeni Hrvatski Telekom i Telemach Hrvatska (oba po 64,7) dok A1 Hrvatska nešto zaostaje (61,9). I u korisničkom iskustvu online igranja rezultati su slični, najbolji je Hrvatski Telekom (77,9) a slijede A1 Hrvatska (77,0) i Telemach Hrvatska (76,2).

Prema dostupnosti signala najbolji je Telamch Hrvatska s dostupnošću od 99,0%, Hrvatski Telekom (98,2%) i A1 Hrvatska (97,7%) neznatno zaostaju. I u dostupnosti signala mreže razlike između tri nacionalna operatera u Hrvatskoj nisu značajnije.

5G mreža

U 5G mrežama hrvatskih nacionalnih telekom operatera kvalitete usluga nešto su neujednačenije zbog još uvijek početne faze usvajanja najnaprednije telekomunikacijske tehnologije.

Opensignalovi podaci pokazuju kako najviše prosječne brzine preuzimanja podataka (5G Download Speed) ima Hrvatski Telekom (371,1 Mb/s) dok Telemach Hrvatska (191,9 Mb/s) i A1 Hrvatska (185,8 Mb/s) značajnije zaostaju. U slanju podataka (5G Upload Speed) razlike su nešto manje, i u toj kategoriji najbolji je Hrvatski Telekom (45,3 Mb/s) dok Telemach Hrvatska (32,1 Mb/s) i A1 Hrvatska (26,9 Mb/s) nešto zaostaju.

Razlike nisu velike niti u 5G video iskustvu gdje je najbolji Hrvatski Telekom (78,1 bod od 100) a Telemach Hrvatska (76,5) i A1 Hrvatska malo zaostaju.

I u iskustvu online igranja u 5G mreži najbolji je Hrvatski telekom (88,3 od 100 bodova) a slijede A1 Hrvatska (87,4) i Telemach Hrvatska (81).

Vrijeme provedeno u 5G mreži najveće je kod korisnika Telemacha Hrvatska (26,5%), dok je značajnije niže u A1 Hrvatska (13,0%) i kod Hrvatskog telekoma (11,5%).