Koje zemlje u Europi imaju najbrže, a koje najsporije učitavanje web stranica?

Istraživanje je pokazalo kako nordijske zemlje daleko prednjače u odnosu na druge dijelove kontinenta što nije nikakvo iznenađenje

Gorden Knezović nedjelja, 31. ožujka 2024. u 09:15

Niz je različitih načina mjerenja brzine pristupa Internetu. Jedno od specifičnijih je usluge za usporedbu BusinessComparison koja je koristeći podatke iz Googleovog alata za provjeru brzine učitavanja stranica ispitala prosječne brzine učitavanja web stranica na stolnim i mobilnim uređajima za svaku europsku zemlju. 

📷 Canva
Canva

Nordijci na vrhu

Švedska je na prvom mjestu s najbržom brzinom učitavanja web stranica na desktop uređajima od 3,74 sekunde, a slijedi je na drugom mjestu Finska (3,84), inače prva zemlja u svijetu koja je 2010. godine pristup Internetu proglasila zakonskim pravom. Na zajedničkom trećem mjestu su Danska i Latvija, obje s prosječnom brzinom učitavanja od 4 sekunde. Sljedeća je Litva na petom mjestu (4,14), a slijedi je Švicarska (4,23).

Što se tiče brzine učitavanja na mobilnim uređajima, Švedska je i tu najbolja s prosječnom brzinom od 7,48 sekundi.

📷 Canva
Canva

Na dnu ljestvice, vrijeme učitavanja gotovo se udvostručilo u Turskoj (10,22) koja je dobila najlošiju ocjenu, što je zbog oslanjanja na 30 godina stare bakrene kabele. Bugarska (9,38), Rumunjska (8,59), Cipar (7,18) i Poljska (6,09) čine najlošiju petorku.

Iste zemlje - istim redoslijedom - također su imale najlošije rezultate u pogledu brzine učitavanja interneta na mobitelu, s Turskom koja je opet imala najsporije vrijeme učitavanja od 13,19 sekundi.

Lošije na mobitelima

Jedan od ključnih čimbenika je brzina mreže koju koriste mobilni uređaji, a koja može biti sporija od fiksnih širokopojasnih veza jer mobilne mreže imaju ograničenja koja utječu na brzinu prijenosa podataka.

Osim toga, hardver u mobilnim uređajima obično je manje snažan od onog u stolnim računalima.

Manja veličina zaslona i niža razlučivost mobilnih uređaja znače da će web stranice možda morati učitati različite elemente ili izglede, što pridonosi duljem vremenu učitavanja.

Preglednici na mobilnim uređajima možda nisu toliko optimizirani kao oni na stolnim računalima, što utječe na brzinu prikazivanja i obrade web stranica.

Može se činiti da je razlika u brzini učitavanja samo problem za nekoga tko pregledava, ali nije; može imati veliki utjecaj na online prisutnost poduzeća.

Što je dulje potrebno da se stranica učita, to je vjerojatnije da će ljudi napustiti web stranicu - nešto što se naziva "stopa napuštanja početne stranice". To zauzvrat znači manje potencijalnih potrošača za tvrtku.

Fiksno ili mobilno

Kada je u pitanju Hrvatska indikativno je da je u brzini učitavanja web stranica na desktop uređajima na 23, mjestu dok je u učitavanju web stranice na mobilnim uređajima na vrlo dobrom devetom mjestu. Iz toga se može zaključiti kako su mobilne mreže u Hrvatskoj naprednije od fiksnih, naime, operaterima je jeftinije uspostaviti mobilne mreže nego graditi skuplju optičku infrastrukturu. Naime Hrvatska, za razliku od nekih drugih zemalja, ima geografski nepovoljnu strukturu zbog oblika zemlje te ima vrlo neujednačenu naseljenost što u rijetko naseljenim područjima čini ekonomski neisplativu gradnju skupe optičke infrastrukture.