Ulaganja u umjetnu inteligenciju i cloud dosegnut će blizu 80 mlrd. USD

Od 56 mlrd. USD uloženih u generativnu umjetnu inteligenciju tijekom 2023. i 2024. godine, oko 80 posto otišlo je u američke tvrtke naspram 20 posto u Europi i Izraelu.

Mreža srijeda, 23. listopada 2024. u 06:05
📷 Sanket Mishra (Pexels)
Sanket Mishra (Pexels)

Financiranje tvrtki za umjetnu inteligenciju i računalni oblak u SAD-u, Europi i Izraelu raste nakon tri godine pada. U tvrtci rizičnog kapitala Accel procjenjuju kako će dosegnuti 79,2 milijarde američkih dolara do kraja godine.

To je povećanje od 27 posto u odnosu na 62,5 mlrd. USD iz 2023. godine. Ulaganja koja uključuju tvrtke koje se bave generativnom umjetnom inteligencijom predstavljaju oko 40 posto brojke iz 2024. godine.
 

"Tektonski pomak koji trenutno vidimo s umjetnom inteligencijom veći je od bilo čega što smo vidjeli u prošlosti, bilo da se radi o širokopojasnom, mobilnom ili oblaku", rekao je Philippe Botteri, partner u Accelu, a prenosi Reuters.

Od 56 mlrd. USD uloženih u generativnu umjetnu inteligenciju tijekom 2023. i 2024. godine, oko 80 posto otišlo je u američke tvrtke naspram 20 posto u Europi i Izraelu. Dvije trećine sredstava (37 mlrd. USD) uloženo je u tvrtke koje grade temeljne modele.

OpenAI je prikupio je 6,6 mlrd. USD, xAI Elona Muska šest mlrd. USD, a Anthropic četiri mlrd. USD. Mistral, Aleph Alpha i DeepL dobili su najviše sredstava u Europi.

Oko 25 mlrd. USD uloženo je ove godine u privatne tvrtke u SAD-u u odnosu na 6,4 mlrd. USD u Europi. Međutim, financiranje u Europi raste bržom stopom, budući da su 2023. generativna ulaganja u umjetnu inteligenciju u Europi iznosila samo 2,4 mlrd. USD, što je tek djelić od 22,4 mlrd. USD u SAD-u.

Izvan umjetne inteligencije sitacija nije blistava, a era visokog rasta softvera zamijenjena je fokusom na profitabilnost, poručili su iz Accela.