Tri puta veća propusnost podataka u mobilnim komunikacijama za Euro 2024

Uskoro počinje UEFA Euro 2024. Deutsche Telekom oprema njemačke nogometne stadione na kojima će se igrati utakmice Europskog nogometnog prvenstva novom vrhunskom tehnologijom

Mreža četvrtak, 6. lipnja 2024. u 06:05

Unutar stadiona osigurava najbolju povezanost i veliku brzinu putem 5G i optičkih vlakana. Deutsche Telekom ponovno je značajno proširio svoju mobilnu mrežu u svih deset stadiona. Ukupno je instalirao oko 750 novih 5G antena na stadionima za UEFA Euro 2024. 300 njih osigurava tribine s navijačima, a oko 450 unutarnje prostore među kojima su i prostori za medije. Deutsche Telekom također čini mrežu oko stadiona posebno prilagođenom navijačima. Ukupno 38 privremenih područja pokrivenosti za navijačke zone, željezničke stanice ili momčadske prostorije osiguravaju najbolje mobilne telefonske veze. Telekom postavlja oko 65 novih kilometara optičkih vlakana za fiksno mrežno povezivanje stadiona kako bi se slike uživo s utakmica slale diljem svijeta. Deutsche Telekom na stadione dovodi više od 2.000 razdjelnika signala (sklopke) i priključnih točaka za WLAN i kabel. 

📷 deutche telekom
deutche telekom

Mobilne komunikacije moraju biti prilagođene količini podataka gledatelja na Europskom prvenstvu. To se prije svega odnosi na stadione i oko njih te za navijačke zone. Podatkovni promet posebno je visok na sportskim događajima. Brzina protoka podataka na stadionima sada je tri puta veća. Umjesto dosad do 375 Mbit/s, Telekom je sada na tribinama mogao izmjeriti do 1,2 Gbit/s. To znači da će navijači na utakmicama doživjeti primjetna poboljšanja prilikom surfanja ili slanja poruka. 

Deutsche Telekom je u potpunosti predan frekvenciji od 3,6 gigaherca, koja omogućuje posebno brz prijenos. Ta se frekvencija koristi na devet od deset stadiona. Samo u Kölnu to nije moguće iz statičkih razloga. Deutsche Telekom također koristi 5G i LTE na frekvencijskim pojasevima od 900 megaherca, 1,8 gigaherca, 2,1 gigaherca i 2,6 gigaherca. Proširena mobilna pokrivenost već je u funkciji na svih deset stadiona. Tehnologija će ostati na stadionima nakon turnira, a zatim će također osigurati snažnu mobilnu pokrivenost tijekom utakmica njemačke prve nogometne lige.

Više snage za fan zone

Za UEFA Euro 2024, tehnički timovi također proširuju postojeće stranice i postavljaju 38 privremenih rješenja. To su mobilne antene koje pružaju mobilnu komunikaciju za vrlo frekventna područja tijekom određenog vremenskog razdoblja. Posebno su u fokusu fan zone. Najveća navijačka milja u Berlinu u Reichstagu bit će posebno pokrivena za turnir, kao i navijačke zone i javna gledanja u Dortmundu, Düsseldorfu, Hamburgu, Kölnu i Stuttgartu.

Mobile phone stat to go koristit će se 18 puta. Ovaj kontejner s 5G i LTE antenama jedna je od vlastitih inovacija Deutsche Telekoma i može se postaviti i postaviti u vrlo kratkom vremenu. 

65 km nove optike

Fiksna mreža također će igrati važnu ulogu na stadionima UEFA Euro 2024. Ukupno će na stadionima biti postavljeno oko 65 kilometara novih svjetlovodnih vodova. Glavna zadaća fiksnog mrežnog kabliranja na stadionima je osigurati medijima dovoljan kapacitet i brzinu za njihovo video i audio izvještavanje. Osim optičkih kabela, u tu se svrhu na stadionima postavlja preko 900 dodatnih preklopnika i preko 1300 pristupnih točaka. Switchevi su distributeri koji komunikaciju donose u svaki kutak. Mediji, pomoćnici i službenici zatim dobivaju pristup podacima putem Wi-Fi mreže putem pristupnih točaka. Osim toga, 53 namjenska 5G usmjerivača pružaju medijima brzi internet putem mobilne komunikacije. Kritična područja poput medijske tribine zaštićena su od ispada s posebnim rješenjima visoke dostupnosti. Dio hardvera nastavit će se koristiti na stadionima nakon turnira ili će ga Telekom koristiti na drugim događanjima.

Proširenje tehnologije stadiona apsolutno je neophodno za velike događaje kao što je UEFA Euro 2024. Primjerice, očekuje se da će finalu na Olimpijskom stadionu u Berlinu prisustvovati oko 1.200 predstavnika medija. U normalnoj ligaškoj utakmici to je oko 80. Većina prekidača već je instalirana na stadionima, a dio kabliranja je također dovršen. Preostali radovi sada mogu započeti nakon završetka sezone Bundeslige. Stadioni će tada biti spremni za posljednje radove.

4TB za prijenos u svijet

Svaki stadion povezan je s UEFA-inim međunarodnim radiodifuznim centrom (IBC) u Leipzigu s dvije redundantne optičke linije. Osigurano je da se ove dvije veze rutiraju potpuno odvojeno jedna od druge kroz mrežu Telekoma. S IBC-a se signali šalju u svijet kao televizijske slike. Svaka od svjetlovodnih linija ima kapacitet od 200 gigabita u sekundi, što znači da ukupno četiri terabita u sekundi podataka može stići u IBC istovremeno putem optičkih veza. Iz IBC-a u Leipzigu signali se Telekomovim optičkim vlaknima prenose i u 14 službenih UEFA-inih navijačkih zona, gdje se održavaju javna gledanja za navijače.