Cell tower to go

Deutsche Telekom (DT) objavio je najnovije informacije o napretku svog mobilnog odašiljača, prikazanom na događaju Digital X u Njemačkoj prošlog rujna

Mreža utorak, 16. siječnja 2024. u 00:00
📷 Deutche Telekom
Deutche Telekom

DT ga opisuje kao "fleksibilnije rješenje za privremenu mobilnu komunikaciju za poslovne prostore, velika gradilišta i događaje". DT navodi da će odašiljač biti komercijalno dostupan u narednim mjesecima.

Prema DT-u, cijelo rješenje stane u mikro spremnik koji je dug 1,6 metara, širok 2 metra i visok 2,6 metara, što znači da zauzima malo prostora kada se postavi i lako se pomiče. Navodno ga može postaviti jedna osoba za manje od sat vremena. Visina i orijentacija mobilnog odašiljača mogu se podesiti.

Mikro spremnik se može spojiti na električnu mrežu ili mobilni izvor energije. Korisnici se mogu spojiti na podatkovnu mrežu putem optičkih vlakana kao i mobilnog radija.

Prototip "ultra-mobilnog odašiljača" razvila su dva zaposlenika Deutsche Telekoma koji su željeli učinkovitiji način pružanja pokrivenosti na festivalima, velikim događajima i u područjima prirodnih katastrofa. Njegovo prvo isprobavanje uživo bilo je u kolovozu 2023. godine na festivalu Nibirii u Dürenu u Njemačkoj, kojemu je prisustvovalo više od 30.000 ljubitelja elektronske glazbe. Od tada, njemački operater kaže da je uspješno isprobao prototip s 12 tvrtki u industriji, uključujući švicarsku tvrtku za građenje i nekretnine Implenia.