A1 Hrvatska NB-IoT - Imate viziju – mi imamo NB-IoT tehnologiju

A1 Hrvatska želi biti agregator novih IoT aplikacija. Korisnicima nude, u sklopu konekcije, poslovnu analitiku i inteligentno upravljanje...

Gorden Knezović četvrtak, 1. kolovoza 2019. u 00:00
A1 Hrvatska
A1 Hrvatska

NB-IoT (Narrowband Internet of Things) usluga, kažu u A1 Hrvatska, omogućuje velikom broju uređaja jedinstvenu mogućnost da preko mobilne mreže šalju korisne informacije s lokacija gdje standardni mobilni signal nema dovoljnu prodornost (poput podzemnih garaža, šahtova, podruma i sl.). Usto, idealna je za slanje manje količine informacija kao što su mjerni podaci, alarmi...

Dodatno, A1 NB-IoT ima i rješenja za različita mjerenja (poput temperature, tlaka...), energetsku učinkovitost, mjerenja u poljoprivredi (temperatura, vlažnost...) Sve je to čini pogodnom mrežom za izgradnju pametnih gradova, odnosno jednostavno prikupljanje različitih vrsta informacija, primjerice, o stanju u okolišu (vrste i količine smeća...), broj slobodnih automobila, nadzor imovine...

Prednosti usluge

Ključne prednosti usluge NB-IoT, prema riječima A1, su to što je dostupna za sve poslovne korisnike u cijeloj Hrvatskoj, ima prodornost signala do teško dostupnih mjesta, nisku potrošnju baterije koja osigurava veliku autonomiju uređaja (10 – 15 godina), usluga je pri tome pouzdana i kvalitetna, pruža visoku sigurnost kroz licencirani radijski spektar zaštićen od smetnji, te je jednostavna i ekonomična, pri čemu korisnik ima stalni uvid u troškove.

Za sigurnost podataka koriste se enkripcijski ključevi od 128 i 256 bitova, a transportna i paketna temeljna mreža imaju mehanizme i sustave za obranu od DDoS napada, uz prepoznavanje faulty terminala.

A1 NB-IoT mreža pruža priliku svima onima kojima je potrebna takva tehnologija da je mogu koristiti za svoja rješenja ili za svoje poslovne potrebe, ima najviše standarde upravljanja servisnom kvalitetom te omogućuje veliku količinu uređaja na malom prostoru. Izbor A1 NB IoT mreže za korisnika znači i njenu brzu implementaciju.

Platformu A1 Digital IoT odlikuje napredni dizajn IoT platforme za upravljanje pametnim uređajima i senzorima, moderno je rješenje u cloudu za potrebe Interneta stvari, koja omogućuje prikupljanje i analizu podataka poslanih od umreženih uređaja, kao i upravljanje uređajima na daljinu. Platforma se temelji na rješenju jednog od vodećih svjetskih dobavljača, njemačkog Cumulocityja. Modularna je i inicijalno omogućuje više aplikacija za vizualizaciju podataka, administraciju i upravljanje uređajima.

Otvoreni protokol platforme

A1 Digital IoT ne zahtijeva posebnu mrežnu infrastrukturu te pritom počiva na otvorenim protokolima koji omogućuju komunikaciju između uređaja i platforme. Sva komunikacija s uređajima može biti enkriptirana i autentificirana, a kako bi se omogućila analiza podataka i kreirala poslovna logika, platforma pruža analizu događaja u realnom vremenu.

A1 Digital IoT omogućuje brzi razvoj novih prilagođenih rješenja koja mogu varirati od jednostavnog brendiranja same platforme, do potpuno novog web-sučelja kako bi se platforma prilagodila prema korisničkim zahtjevima i potrebama. (G. K.)


Siniša Stančić, direktor prodaje ICT prodaje i rješenja A1 Hrvatska

Pozicioniramo se kao integrator digitalnih rješenja

Kakva su očekivanja od IoT ponude (NB IoT mreža i A1 Digital IoT platforme)?

- Mi smo u A1 na svim baznim stanicama podigli NB-IoT funkcionalnost. Korisnicima je na dispoziciji rješenje koje može podržati 200.000 uređaja po baznoj stanici, rješenje koje je standardizirano, koristi dio spektra koji nudi optimalne propagacijske karakteristike, te uz geografsku pokrivenost, nudi sigurnost korisničkih podataka.

Svi prikupljeni podaci mogu se obrađivati u realnom vremenu, koristeći već raspoloživi platformski SW za vizualizaciju podataka, administraciju i upravljanje uređajima ili, ako to korisnik želi, SW možemo izraditi prema detaljnim specifikacijama.

Formirali smo lokalni A1 konzultantski tim, koji u suradnji s centralnim A1 digital IoT timom te našim partnerima, nudi specijalizirana rješenja za korisnike. Rješenja koja nudimo su od onih za upravljanje imovinom, kontrole voznog parka, upravljanja mjernim uređajima (vodomjerima i plinomjerima) te specijalizirana rješenja za pametne gradove.

Osim NB IoT mreže i A1 Digital IoT platforme, poslovnim korisnicima nudite sve usluge na mreži. Koje su vam ICT usluge u fokusu?

- Na bazi iskustva i znanja koje interno imamo, a koja smo stekli implementirajući tehnologiju “state of the art”, te partnerstvom s renomiranim tvrtkama u IT svijetu, svim našim korisnicima želimo pružiti kombinaciju on premise, hybrid i cloud rješenja.

U našem portfelju nudimo sve od infrastrukture do aplikacija. Vi sada možete od A1 unajmiti na mjesečnoj bazi serversku snagu i potrebni prostor za pohranu podataka (IaaS), osigurati backup kroz uslugu (BaaS) ili dogovoriti DR rješenje, također možete unajmiti poslovne aplikacije (O365, MDM,..) kroz SaaS. U dijelu mreže, mrežnih rješenja i sigurnosti nudimo također kompletnu uslugu od PoC-a, dizajna i same isporuke projekta. Specifično u dijelu WiFi, osim standardnih, stacionarnih rješenja, nudimo i rješenja za vlakove i autobuse. Specijalizirana rješenja za hotele, nadzor vozila, rješenja mobilnog plaćanja karata za prijevoznike (Smartica) te rješenja za proširenu stvarnost, također su dio našeg portfelja.

Osim spomenutog, nudimo i cjelokupna IT rješenja za manje tvrtke, od mobilne i fiksne telefonije, linkova, kompletne informatičke opreme te usluge implementacije prema sistemu ključ u ruke.

NAPOMENA: Ovaj tekst je izvorno objavljen u časopisu Mreža.