IDC: Skroman rast isporuka računala 2024.

Prema IDC-u tržište klasičnih računala ove će godine obilježiti: ciklus osvježavanja u obrazovanju gdje će isporuke biti 29,6 milijuna računala

Mreža petak, 7. lipnja 2024. u 11:05
📷 freerange stock
freerange stock

Unatoč ekonomskim poboljšanjima i novoj kategoriji osobnih računala s ugrađenim neuronskim procesorskim jedinicama (NPU), kolokvijalno nazvanim AI računala,  očekivanja su da će globalno tržište tradicionalnih osobnih računala ostati nepromijenjeno u 2024. godini, s isporukama koje će doseći 260,2 milijuna jedinica, navodi se u globalnom tromjesečnom praćenju osobnih računalnih International Data Corporation (IDC). Globalnu prognozu ometat će Kina jer se gospodarstvo te zemlje suočava s višestrukim izazovima, a u kratkoročnom razdoblju zalihe ostaju visoke. Isključujući Kinu, predviđa se da će tržište osobnih računala ove godine rasti 2,6% u odnosu na prethodnu godinu. Očekivanja su kako će se tržište osobnih računala u Kini oporaviti tek u drugoj polovici 2025. godine.

Tri karakteristike

Iako proračuni nisu tako veliki kao što su bili tijekom pandemije, mnoga računala kupljena tijekom pandemije trebaju se osvježiti. Međutim, niži proračuni znače da će se ciklus osvježavanja u obrazovanju proširiti na više godina, a ne veliki skok u kratkom vremenskom razdoblju kao što je vidljivo tijekom pandemije; uskoro počinje ciklus osvježavanja sustava Windows jer se očekuje da će kraj podrške za Windows 10 krajem 2025. godine dovesti do osvježavanja računala koja počinju u drugoj polovici 2024. godine; na potrošačkom tržištu, IDC predviđa u ovoj godini ukupni pad isporuka od 1,1%. Međutim, potrošačko tržište će rasti 1,6% godišnje ako se Kina isključi. Očekuje se da će povišene kamatne stope zajedno s potražnjom za drugim uređajima, poput pametnih telefona, usporiti rast unutar segmenta.

Računala s AI

Izvan ciklusa osvježavanja, računala s umjetnom inteligencijom temeljena na Qualcommovom nedavno lansiranom siliciju, kao i noviji dijelovi iz AMD-a i Intela koji stižu kasnije ove godine, očekuje se da će potaknuti povećanje isporuka u kratkom roku. Međutim, dugoročno gledano, računala s umjetnom inteligencijom vjerojatno neće povećati količinu isporuka, ali predviđa se da će potaknuti povećanje prosječnih prodajnih cijena (ASP).