TSMC bilježi rast prodaje, usprkos posrnulom iPhoneu

Najveća azijska tvrtka ostvarila je 12,6 milijardi američkih dolara prihoda od prodaje u razdoblju od siječnja do veljače.

Miroslav Wranka subota, 9. ožujka 2024. u 11:05
📷 Alexandre Debeive (Unsplash)
Alexandre Debeive (Unsplash)

Prihod tvrtke Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. porastao je za 9,4 posto u prva dva mjeseca 2024. godine, zahvaljujući povećanoj potražnji zbog umjetne inteligencije.

Najveća azijska tvrtka ostvarila je 12,6 milijardi američkih dolara prihoda od prodaje u razdoblju od siječnja do veljače. 

Do porasta je došlo usprkos tome što je Apple - koji je prošle godine činio 25 posto TSMC-ovog poslovanja - suočen s padom prodaje iPhonea u Kini.

Gubitak je više nego nadoknadila Nvidia, čiji je TSMC glavni proizvođač, a koja je iznimno profitirala na porastu potražnje za njenim grafičkim karticama (iako neki misle kako umjetna inteligencija nije ključna za rast te tvrtke). 

Ovaj tjedan, JPMorgan je postao posljednja brokerska kuća koja je podigla svoju ciljnu cijenu za tajvansku tvrtku, navodeći ne samo umjetnu inteligenciju, već potencijalne narudžbe iz Intela u narednim godinama.

U siječnju su TSMC-ovi dirketori najavili kako očekuju povratak solidnog rasta u ovom tromjesečju i dali su si prostora za povećanje kapitalne potrošnje u 2024., sugerirajući kako očekuju oporavak potražnje za pametnim telefonima i računalima. 

Njihov drugi najveći kupac čini 11 posto ukupne prodaje. To bi mogao biti AMD, iako TSMC ne otkriva imena svojih najvećih kupaca.