Nvidija povećala prihode za 265 posto, očekuje rast i u narednim godinama

Rast prihoda zabilježili su svi segmenti poslovanja, osim jednog

Miroslav Wranka petak, 23. veljače 2024. u 05:15
📷 Nana Dua (Pexels)
Nana Dua (Pexels)

Nvidia je najavila kako očekuje da će u četvrtom fiskalnom tromjesečju ostvariti veću prodaju i zaradu nego što se očekivalo. Time će nadmašiti ionako optimistične prognoze rasta.

Prognozirali su 22,10 milijardi američkih dolara prihoda (naspram 20,62 mlrd, USD), uz prilagođenu zaradu po dionici od 5,16 USD (očekivalo se 4,64 USD).

Odlične rezultate mogu zahvaliti rastu potražnje za velikim jezičnim modelima umjetne inteligencije, razvijenim na infrastrukturi čiji ključni dio čine njeni skupi grafički procesori.

U Nvidiji procjenjuju kako imaju izvrsne uvjete za nastavak rasta tijekom 2025. godine i nakon nje, kako zbog visokih razina potražnje radi umjetne inteligencije, tako i radi prijelaza sa središnjih procesora na akceleratore koje proizvode.

Četiri puta veći prihodi od podatkovnih centara

U prošlom kvartalu Nvidija je zabilježila 12,29 mlrd. USD dobiti, za 769 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Ukupni prihod porastao je za 265 posto u odnosu na godinu prije, čemu je najviše pridonijela prodaja čipova kao što je H100. Među glavnim kupcima su automobilska industrija, financijske usluge i zdravstvena njega.

Prodaja podatkovnih centara, koja sad čini većinu Nvidijinih prihoda, porasla je 409 posto, na 18,4 mlrd. USD. Više od polovice te prodaje otišlo je velikim pružateljima usluga u računalnom oblaku.

Prihodi bi bili i veći da nije bilo američkih ograničenja izvoza naprednih poluvodiča za umjetnu inteligenciju u Kinu. Ipak, računaju i dalje na to tržište. 

Očekuje se kako će manjak naprednih čipova biti prisutan i dalje, iako je isporuka poboljšana. To se odnosi i na B100, čija bi isporuka trebala krenuti kasnije ove godine.

Poslovanje s računalnim igrama, koje uključuje grafičke kartice za prijenosna i osobna računala, poraslo je 56 posto u odnosu na prošlu godinu, na 2,87 mlrd. USD

Odjel koji se bavi automobilima zabilježio je pad prodaje za četiri posto, na 281 mliijun USD, dok je OEM i ostalo poslovanje, koje uključuje kripto čipove, poraslo za sedam posto, na 90 mil. USD

Proizvodnja grafičkog hardvera za profesionalne aplikacije veća je za 105 posto i donijela je 463 mil. USD.