Na plimnom valu umjetne inteligencije rastu i cijene svih vrsta memorije

Nadolazeća računala i pametni telefoni s ugrađenom umjetnom inteligencijom također bi im mogli donijeti vjetar u jedra jer čak i jeftiniji modeli mogu tražiti više gigabajta pohrane i DRAM-a.

Miroslav Wranka subota, 24. kolovoza 2024. u 22:25
📷 Chris Ried (Unsplash)
Chris Ried (Unsplash)

Procvat umjetne inteligencije odlična je vijest za proizvođače traženih čipova. 

Prema IDC-ju, Micron i Samsung zabilježili su rast prihoda od 57,7 odnosno 78,8 posto u prvom tromjesečju u odnosu na prošlu godinu, dok je SK Hynix - jedan od vodećih proizvođača HBM-a - rastao za više od 144 posto.

Nadolazeća računala i pametni telefoni s ugrađenom umjetnom inteligencijom također bi im mogli donijeti vjetar u jedra jer čak i jeftiniji modeli mogu tražiti više gigabajta pohrane i DRAM-a.

Loša vijest je to što će za web poslužitelje s GPU-om ili novo osobno računalo možda trebati platiti više.

Još u prosincu prošle godine Gartner je procijenio kako će globalni prihodi od poluvodiča porasti 16,8 posto na godišnjoj razini u 2024., na 624 milijarde američkih dolara.

Kupci već pregovaraju o opskrbi HBM-ovima za 2025., što navodi dobavljače da preventivno podignu cijene za između pet i deset posto. To nije odvratilo kupce: Micron i SK Hynix otkrili su da su gotovo rasprodali svoju ponudu HBM-a do 2024. i veći dio 2025.

S obzirom na ograničenu ponudu, Nvidia navodno nastoji osigurati Samsung kao alternativni izvor HBM-a za svoje akceleratore sljedeće generacije. Njihov osmoslojni HBM3E prošao je Nvidijine testove osiguranja kvalitete za korištenje u GPU-ima. Ali, ugovor o nabavi još nije potpisan.

Samsung navodno razvija vlastiti sofisticiraniji 12-slojni HBM, također za Nvidijine GPU-e, ali on tek treba proći testove osiguranja kvalitete.

Ne poskupljuju samo DRAM i HBM. I za povećanje cijena SSD-a kriva je umjetna inteligencija. Prihodi od NAND flash memorije skočili su općenito 28,1 posto na 14,71 mlrd. USD tijekom prvog tromjesečja 2024., uglavnom zbog velike potražnje za GPU poslužiteljima visokih performansi.

Ovo je natjeralo prodavače osobnih računala i pametnih telefona da pojačaju svoje zalihe, čime je porasla prosječna prodajna cijena NAND flasha. Za poduzeća, cijene SSD-ova za podatkovne centre porasle su u prosjeku 15 posto.