Američki Microchip bio je metom hakerskog napada

Zbog incidenta određeni proizvodni pogoni tvrtke rade na nižoj razini od normalne, a sposobnost tvrtke za ispunjavanje narudžbi trenutno je ugrožena.

Miroslav Wranka nedjelja, 25. kolovoza 2024. u 11:05
📷 Bermix Studio (Unsplash)
Bermix Studio (Unsplash)

Američki proizvođač poluvodiča Microchip Technology objavio je kako je "neovlaštena strana poremetila tvrtkino korištenje određenih web poslužitelja i neke poslovne operacije".

Do incidenta je došlo 17. kolovoza, kad su otkrili otkrio potencijalno sumnjivu aktivnost koja uključuje njihove IT sustave.

Uslijedila je istraga koja je 19. kolovoza urodila dokazima o neovlaštenom pristupu. Tvrtka je poduzela radnje uključujući izolaciju relevantnih sustava, gašenje drugih i pozivanje vanjskih savjetnika za kibernetičku sigurnost.

Zbog incidenta određeni proizvodni pogoni tvrtke rade na nižoj razini od normalne, a sposobnost tvrtke za ispunjavanje narudžbi trenutno je ugrožena.

Nije navedeno što je dovelo do incidenta, opsegu poremećaja, kao ni je li u pitanju ransomware. Spominjanje izolacije sugerira kako je postojala mogućnost širenja na druge dijelove tvrtke.

U siječnju ove godine Microchip je dobio 162 milijuna američkih dolara državnih subvencija za proširenje tvornica u kojima proizvodi mikrokontrolere, dijelom zbog toga što su jedan od vojnih dobavljača.

Microchipovi proizvodi dizajnirani su za automobile, zrakoplove, projektile i svemirske letjelice. NASA će koristiti njhove čipove u svom računalu za svemirske letove sljedeće generacije visokih performansi.