AMD kupuje ZT Systems, prodaje proizvodnju poslužitelja

Izvršni direktor ZT Systemsa Frank Zhang pridružit će se AMD-u, ali oko 1.500 zaposlenika dobit će otkaz.

Miroslav Wranka utorak, 3. rujna 2024. u 07:10
📷 Giuse (Unsplash)
Giuse (Unsplash)

AMD planira kupiti proizvođača poslužitelja ZT Systems za 4,9 milijardi američkih dolara, nastojeći proširiti portfelj čipova i hardvera umjetne inteligencije.

75 posto akvizicije pokrit će gotovinom, ostalo u dionicama. Tvrtka je u drugom tromjesečju imala 5,34 mlrd. USD u gotovini i kratkoročnim ulaganjima.

Računalni zahtjevi za umjetnu inteligenciju traže da tehnološke tvrtke spajaju tisuće čipova u klastere kako bi postigle potrebnu količinu snage za obradu podataka. Zbog toga sastav poslužiteljskih sustava postaje sve važniji.

Inženjeri ZT Systemsa omogućit će AMD-u brže testiranje i uvođenje najnovije grafičke procesorske jedinice na razini koju traže divovi računalstva u oblaku kao što je Microsoft.

AMD planira prekinuti proizvodnju poslužitelja i prodati ga po završetku akvizicije jer se ne planira natjecati s tvrtkama kao što je Super Micro Computer.

Izvršni direktor ZT Systemsa Frank Zhang pridružit će se AMD-u i odgovarat će šefu AMD-ovog podatkovnog centra, Forrestu Norrodu.

ZT Systems ima oko 2.500 zaposlenika. AMD će zadržati oko 1.000 zbog čega će imati oko 150 mil. USD godišnjih operativnih troškova.

Trenutno ZT Systems ostvaruje godišnji prihod od otprilike 10 mlrd. USD, većinom od proizvodnje. 

Preuzimanje bi tebalo biti okončano u prvoj polovici 2025. Za prodaju proizvodnje servera trebat će dodatnih 12 do 18 mjeseci. Rast prihoda trebalo bi donijeti od 2026. pa dalje.