Eto nam novog tijela za rješavanje sporova oko društvenih mreža u Europi

Kao ovlašteno tijelo za izvansudsko rješavanje sporova prema Zakonu o digitalnim uslugama, Appeals Center Europe će u početku odlučivati ​​o slučajevima koji se odnose na Facebook, TikTok i YouTube.

Miroslav Wranka ponedjeljak, 14. listopada 2024. u 11:10
📷 Pixabay (Pexels)
Pixabay (Pexels)

Novo tijelo, koje podržava Odbor za nadzor tvrtke Meta Platforms, dobilo je certifikat regulatora medija u Irskoj za rješavanje žalbi na odluke o kršenju pravila društvenih medija u Europskoj uniji.

Osnovan kao ovlašteno tijelo za izvansudsko rješavanje sporova prema Zakonu o digitalnim uslugama, Appeals Center Europe će u početku odlučivati ​​o slučajevima koji se odnose na Facebook, ByteDanceov TikTok i Alphabetov YouTube. Uključit će više platformi društvenih mreža tijekom vremena.

Taj će centar za žalbe imati sjedište u Dublinu. Njegov će rad biti financiran naknadama koje se naplaćuju tvrtkama društvenih mreža za svaki pojedini slučaj. Korisnici koji pokrenu spor platit će nominalnu naknadu koja će biti vraćena ako će odluka biti u njihovu korist.

Tim stručnjaka pregledat će svaku prijavu u roku od 90 dana i odlučiti jesu li odluke platformi u skladu s njihovim pravilima o sadržaju. Međutim, prema pravilima Zakona o digitalnim uslugama pružatelji internetskih platformi mogu odbiti surađivati ​​s takvim tijelom za rješavanje sporova i ono neće imati ovlast nametnuti strankama obvezujuće rješenje spora.

Bivši direktor Odbora za nadzor Thomas Hughes postat će njegov prvi izvršni direktor. "Želimo da korisnici imaju izbor pokrenuti spor pred tijelom koje je neovisno o vladama i tvrtkama, a usmjereno je na pravednu i nepristranu primjenu politika sadržaja platformi", rekao je Hughes.

Appeals Centre Europe imat će odbor od sedam neizvršnih direktora i počet će zaprimati sporove prije kraja godine.