Otkazi u Dellu zbog smanjenja troškova, iako očekuju jačanje PC tržišta

Također očekuju porast ulaznih troškova, kao i kontinuirano smanjenje neto prihoda njihovih drugih tvrtki, kao rezultat promjene komercijalnog odnosa s VMwareom.

Mreža petak, 29. ožujka 2024. u 05:05
📷 Its Me Pravin (Unsplash)
Its Me Pravin (Unsplash)

Dell Technologies srezao je broj zaposlenih u sklopu šire inicijative za smanjenje troškova koja uključuje ograničavanje vanjskog zapošljavanja i reorganizacije zaposlenika.

S 2. veljače ove godine imali su blizu 120 tisuća zaposlenika. Prije godinu dana u isto vrijeme bilo ih je oko 126 tisuća.

Slaba potražnja za Dellovim osobnim računalima tijekom gotovo dvije godine djelomično je pridonijela padu prihoda od 11 posto u četvrtom tromjesečju.

Dell očekuje rast neto prihoda u svojoj skupini rješenja za klijente (CSG) - koja obuhvaća osobna računala - za cijelu godinu. Prihod tog segmenta pao je 12 posto u četvrtom kvartalu.

Iako je Dell upozorio na kratkoročne izazove, tvrtka očekuje kako će se potražnja poboljšati i da će cjenovno okruženje biti konkurentnije u fiskalnoj godini 2025.

Međutim, također očekuju porast ulaznih troškova, kao i kontinuirano smanjenje neto prihoda njihovih drugih tvrtki, kao rezultat promjene komercijalnog odnosa s VMwareom.

Dell je otkupio dionice povezane sa svojim udjelom u proizvođaču softvera VMware, otvarajući mu put za povratak na tržište 2018. 
Proizvođač čipova Broadcom zaključio je preuzimanje VMwarea prošle godine, za 69 milijardi američkih dolara.

Prošle godine Dell je već ukinuo 6.650 radnih mjesta, zbog potencijalne recesije i smanjene potražnje za osobnim računalima.