Accel prikupio 650 milijuna USD, traže i europske startupove

Fokus će biti na projektima koje stvaraju kreativna rješenja za goruće probleme poput kibernetičke sigurnosti, pametnu trgovinu i umjetnu inteligenciju.

Miroslav Wranka srijeda, 22. svibnja 2024. u 06:10
📷 Bruce Mars (Unsplash)
Bruce Mars (Unsplash)

Accel je prikupio 650 milijuna američkih dolara za potporu startupima iz Ujedinjenog Kraljevstva, kontinenta i Izraela od seed faze do serije A. Fond je osmi takve vrste za Accel od 2000. godine.

Accel je do danas uložio u više od 200 startupa u regiji. Među njima su bili neki od najuspješnijih europskih startupa, kao što su Supercell i Spotify.

U godinama nakon tih ulaganja, Accel se kladio da je rast startupa u Europi bio dovoljno jak kako bi povećao novac koji prikuplja da ih podupre. 

Najavljenih 650 mil. USD iste je veličine kao i fond tvrtke u ranoj fazi u SAD-u (najavljen u prosincu 2023.) S obzirom na to da je SAD znatno veće tržište u smislu ukupnog financiranja poduzetničkih ulaganja i broja startupa, čini se kako u Accelu imaju povjerenja u europsko tržište startupa. 

Trenutna ulaganja uključuju tvrtke za kibernetičku sigurnost Cyera i Oasis, tržište domova za njegu Lottie i popularni video startup Synthesia.

Fokus će biti na projektima koje stvaraju kreativna rješenja za goruće probleme poput kibernetičke sigurnosti, pametnu trgovinu i umjetnu inteligenciju.

Poduzetnička ulaganja u prvom tromjesečju ove godine, prema istraživanju PitchBooka, pokazuju blage, ali ipak ohrabrujuće znakove oporavka. 

Ukupno je oko 16,3 milijarde eura uloženo u startupe diljem Europe u prva tri mjeseca ove godine. To je više u odnosu na prvo tromjesečje 2023., kada se 13,7 milijardi eura našlo na bankovnim računima startupa, ali oba su manja za više u odnosu na 2021. i 2022. godinu.