Koji su gradovi u Europi najbolji za startup tvrtke?

Pariz je proglašen najboljim gradom za startup tvrtke, a odmah iza njega slijede Madrid i Barcelona, u novom izvješću britanske tvrtke za obuku The Knowledge Academy

Gorden Knezović srijeda, 27. ožujka 2024. u 12:10

Različiti gradovi na tom poretku dobili su ocjene na ljestvici od 0 do 10 prema, među ostalim, broju raspoloživih uredskih prostora, cijenama najma, blizini vrhunskih sveučilišta, brzini interneta (Mb/s). U ocjenjivanju nisu razmatrani regulatorna pozadina destinacije, birokratske prepreke ili oporezivanje.

Francuska je prošla vrlo dobro na ovoj ljestvici, s dva grada u prvih pet, dok Španjolska dominira na prva tri mjesta s dva grada. London je na četvrtom mjestu.

Pariz, dom nekih od najboljih europskih sveučilišta i uredskih okruženja, ima "podršku vlada i dobro razvijen startup ekosustav", navodi se u izvješću. 

Lyon, treći najveći grad u zemlji i također veliko središte sveučilišta, rangiran je kao peto najbolje mjesto za pokretanje posla, uz podršku jedne od najbržih internetskih brzina u Europi.

Madrid, glavni grad Španjolske, visoko je rangiran zbog svog brzog interneta i broja dostupnih ureda. Drugi španjolski grad među prva tri, Barcelona, ​​izgradila je svoju reputaciju u posljednjih deset godina kao najveće tehnološko središte u južnoj Europi.

London, kao financijsko središte s drugim prednostima, ima najveću koncentraciju poslovnih inkubatora, dok se može pohvaliti najvećim brojem sveučilišta među 250 najboljih u Europi i obiljem uredskih prostora (ako ih se možete priuštiti). 

Glavni grad Velike Britanije ima najviše ureda, kao i najviše stanarine, dok je internet najbrži u Lyonu, javni prijevoz je najpristupačniji u Parizu, a najviša prosječna sveučilišna ocjena dostupna je u Manchesteru, navodi se u izvješću.