Tržište podataka za obuku umjetne inteligencije moglo bi se udesetorostručiti

Pravno i etičko okruženje koje se brzo razvija oko podataka o obuci umjetne inteligencije bit će ključno za budući razvoj te industrije.

Mreža petak, 12. travnja 2024. u 10:10
📷 Cotton Bro Studio (Pexels)
Cotton Bro Studio (Pexels)

Apple je sklopio značajan ugovor s dobavljačem stock fotografija Shutterstock za licenciranje milijuna slika za obuku svojih modela umjetne inteligencije.

Procjenjuje se kako je ugovor vrijedan između 25 i 50 milijuna američkih dolara.

Osim Applea, Shutterstock je sporazume o licenciranju stotina milijuna slika, video i audio zapisa potpisao zadnjih mjeseci i s Amazonom, Googleom te Meta Platforms. 

Shutterstockov glavni financijski direktor Jarrod Yahes potvrdio je Reutersu kako su početni ugovori s tim tehnološkim tvrtkama bili u rasponu od 25
do 50 milijuna USD svaki, a većina je kasnije proširena.

Potražnja za podacima za obuku umjetne inteligencije u porastu je, a tvrtke se okreću raznim izvorima za nabavu sadržaja. Cijene mogu jako varirati ovisno o vrsti sadržaja i kupcu. 

Općenito govoreći, tvrtke plaćaju dolar do dva po slici, dva do četiri USD po kratkom videu i 100-300 USD po satu dužih filmova, dok za pojedinu riječ izdvajaju oko 0,001 USD.

Licenciranje svih podataka je neodrživo?

Kako je umjetna inteligencija brzo napredovala u posljednjih nekoliko godina, započela je žestoka bitka oko podataka koji se koriste za treniranje ovih sustava. Sredstva se ne biraju, pa se poseže i za autorskim pravima zaštićenim sadržajima poput novinskih članaka bez dopuštenja i naknade. 

Pojavili su se prijedlozi sustava licenciranja prema kojem bi tvrtke za umjetnu inteligenciju plaćale vlasnicima sadržaja za obuku pristupa podacima. 

Međutim, OpenAI i neki stručnjaci tvrde kako je licenciranje svih podataka o obuci neodrživo, a obvezno licenciranje moglo bi koncentrirati moć među velikim tehnološkim tvrtkama te istovremeno opteretiti novoosnovane tvrtke koje se bave umjetnom inteligencijom. 

Još traje rasprava o tome treba li licenciranje biti zakonski obvezno ili jednostavno norma industrije.

Pravno i etičko okruženje koje se brzo razvija oko podataka o obuci umjetne inteligencije bit će ključno za budući razvoj te industrije, piše Venture Beat

Spremnost tehnoloških divova na plaćanje desetaka milijuna dolara za podatke naglašava golemi ekonomski potencijal tehnologije. 

Očekuje se kako će tržište rješenja koja pokreće umjetna inteligencija eksponencijalno rasti u nadolazećim godinama. Tržište podataka o umjetnoj inteligenciji, prema procjeni tvrtke Business Research Insights, trenutno vrijedi oko 2,5 milijardi USD. U idućih deset godina moglo bi narasti na blizu 30 mlrd. USD

Dok se industrija bori s implikacijama ove zlatne groznice, tek ćemo vidjeti kakve će dugoročne posljedice za privatnost korisnika i prava na podatke ona imati.