Microsoft predvodi rast ulaganja u velike AI podatkovne centre

Microsoft i OpenAI planiraju američki podatkovni centar vrijedan 100 milijardi dolara, uključujući AI superračunalo nazvano Stargate, čije je dovršenje planirano do 2028. godine

Gorden Knezović nedjelja, 2. lipnja 2024. u 11:05

Vijesti o Microsoftovom ulaganju od 3,3 milijarde američkih dolara u jedan od najnaprednijih AI podatkovnih centara u američkoj saveznoj državi Wisconsin pokazuju izražen trend ulaganja u podatkovne centre od strane tvrtki koje pokreću energetski zahtjevan razvoj umjetne inteligencije (Artificial intelligence, AI).

Nekoliko dana nakon Microsoftove najave gradnje podatkovnog centra s umjetnom inteligencijom u Wisconsinu, tvrtka je objavila (13. svibnja) da će uložiti 4,3 milijarde dolara u infrastrukturu cloud computinga i umjetne inteligencije u Francuskoj, proširujući kapacitete svojih postojećih podatkovnih centara u Parizu i Marseilleu, te u novi podatkovni centar kampus u regiji Grand Est, u aglomeraciji Mulhouse Alsace.

U ožujku je The Information izvijestio da Microsoft i OpenAI planiraju američki podatkovni centar vrijedan 100 milijardi dolara, uključujući AI superračunalo nazvano Stargate, čije je dovršenje planirano do 2028. godine. Prema službeno nepotvrđenim izvješćima, objekt bi trebao biti 100 puta skuplji od nekih drugih najvećih svjetskih postojećih podatkovnih centara. 

Još u studenom 2023. godine Microsoft je najavio da će u sljedeće tri godine uložiti 2,5 milijardi dolara u svoje operacije u Velikoj Britaniji kako bi proširio svoju infrastrukturu AI podatkovnog centra na više mjesta. To je uopće najveća najavljena investicija Microsofta u Velikoj Britaniji.

Big Tech troši ogromne iznose kako bi osigurao svoje vodstvo u cloud computingu i infrastrukturi umjetne inteligencije kao i njenom razvoju. Prema podacima tvrtke za istraživanje i analizu GlobalData, koja je pratila ulaganja velikih pet tehnoloških kompanija (Microsoft, Amazon, Meta, Alphabet i Apple) u podatkovne centre od 2019. do sada, ulaganja su značajno u porasti ove godine u odnosu na ranije godine. Naime, ulaganja su rasla s 8,8 milijardi dolara u 2023. na čak 37 milijardi dolara u najavljenim ulaganjima u 2024. godini. 

Microsoftovo ulaganje u podatkovne centre daleko nadmašuje ostale najveće globalne tehnološke kompanije. Prema GlobalData, Microsoft je u 2023. uložio 5,8 milijardi dolara u kapacitete podatkovnog centra, te povećao svoje ulaganje na 23,7 dolara u 2024. godini. Za usporedbu, Amazon je do sada u 2024. uložio 6,1 milijardu dolara, a Alphabet 4,4 milijarde dolara.