Širokopojasnih pretplatnika u svijetu skoro 1,5 milijarda

Nakon tromjesečnog rasta od 1,22%, u prvom tromjesečju ove godine (Q1 2024) globalne fiksne širokopojasne veze dosegle su 1,45 milijardi, podaci su Point Topica

Gorden Knezović ponedjeljak, 26. kolovoza 2024. u 11:05

Globalni rast ostvaren je unatoč tome što je zabilježen pad fiksnih širokopojasnih pretplata u 23 zemlje, u odnosu na 18 u četvrtom tromjesečju 2023. godine (Q4 2023). Neka od tih zemalja imaju visoku penetraciju mobilnih pretplatnika, druga doživljavaju visoku inflaciju i/ili su već visoko zasićena tržišta, na primjer - Švedska , Švicarska, Monako i Nizozemska, a neke su u ratu.

Globalni širokopojasni pretplatnici i tromjesečne stope rasta
Globalni širokopojasni pretplatnici i tromjesečne stope rasta

Kako su neka gospodarstva vidjela znakove stabilizacije, globalna tromjesečna stopa rasta oporavila se na 1,22%. Najveći rast ostvaren je na tržištima u razvoju i najmanje zasićenim tržištima.

Udio FTTH/B u ukupnim fiksnim širokopojasnim pretplatama dodatno je porastao i iznosi 70,2%. Tržišni udjeli širokopojasnih veza temeljenih na drugim tehnologijama ponovno su se smanjili, s izuzetkom satelita i fiksne bežične mreže.

Penetracija i kvartalni rast po regijama (veličina mjehurića predstavlja veličinu tržišta)
Penetracija i kvartalni rast po regijama (veličina mjehurića predstavlja veličinu tržišta)

Na godišnjoj razini, FTTH/B veze porasle su za 9,3%. FWA je još jedna tehnološka grupa koja je zabilježila godišnji rast (+8,1%), dok su pretplatnici na drugim platformama pali.

Među dvadeset najvećih tržišta sva osim jednog zabilježila su rast pretplatnika fiksne širokopojasne mreže u prvom tromjesečju 2024. godine. Prosječni rast na 20 tržišta bio je 0,53%, u usporedbi s 0,41% u četvrtom tromjesečju 2023. godine.

Najveće stope rasta FTTH/B širokopojasnih pretplatnika u prvom tromjesečju 2024. bile su u Alžiru, Belgiji i Dominikanskoj Republici, a sve su zabilježile dvoznamenkasti rast.

Top 25 tržišta prema tromjesečnoj stopi rasta fiksnih širokopojasnih pretplatnika (1. tromjesečje 2024.)
Top 25 tržišta prema tromjesečnoj stopi rasta fiksnih širokopojasnih pretplatnika (1. tromjesečje 2024.)

Tehnološki trendovi

Full fiber i dalje je dominantna širokopojasna tehnologija, čiji se tržišni udio dodatno povećao. Između četvrtog tromjesečja 2023. i prvog tromjesečja 2024. udio FTTH/B priključaka u ukupnim fiksnim širokopojasnim pretplatama porastao je za 0,64% i iznosi 70,24%. Širokopojasne veze temeljene na drugim tehnologijama dodatno su smanjile svoje tržišne udjele. Dvije iznimke bile su satelit i bežični. Satelitski tržišni udio ostao je stabilan, dok je bežične tehnologije (uglavnom FWA) porasle za 0,03%.

Promjene tržišnih udjela širokopojasne tehnologije
Promjene tržišnih udjela širokopojasne tehnologije

Između prvog tromjesečja 2023. i prvog tromjesečja 2024. širokopojasne tehnologije dodatno su se razlikovale. Broj bakrenih vodova zabilježio je još jedan pad (-13,9%), dok su FTTH/B veze porasle za 9,3%, budući da se dostupnost potpunih optičkih mreža dodatno povećala. Suočeni s konkurencijom optičkih vlakana, FWA i 5G, broj pretplatnika kabelskog širokopojasnog pristupa također je pao za 1,2%, dok je FTTx pao za 2,5%.