Obećavajući oporavak globalnog tržišta IoT modula

Opći su pokazatelji da su 5G IoT moduli za automobilsku industriju i pristupne točke, uz Fixed Wireless Access (FWA), najviše doprinijeli rastu 5G-a

Gorden Knezović petak, 21. lipnja 2024. u 06:10

Prema IoT Analytics Global Cellular IoT Module and Chipset Market Tracker & Forecast (ažurirano početkom lipnja 2024. godine), koji objavljuje tromjesečne podatke o prihodima i isporukama u vezi s IoT modulima i čipovima u industrijskim vertikalama i regijama svijeta za mobilne IoT implementacije, tržište mobilnih IoT modula porastao je u prvom tromjesečju 2024. godine (Q1 2024) za 7% u odnosu na prethodnu godinu, odnosno u odnosu na prvo tromjesečje 2023. godine (Q1 2023).

Kina

Obnovljena potražnja za mobilnim IoT modulima, prvenstveno u Kini, potaknula je oporavak u Q1 2024; međutim. Dvije IoT tehnologije nastavile su pridonositi rastu prihoda na tržištu i dodatno pomoći u usponu tržišta: 5G i LTE Cat 1 bis.

Kina čini 54% globalnog tržišta, predstavljajući najveći udio prihoda, a njen rast prihoda od 23% u prvom tromjesečju 2024. godine bio je dovoljan da se ukupni tržišni prihod vrati u pozitivno područje.

Izvan Kine, tržište mobilnih IoT modula doživjelo je kontinuirani pad prihoda u Q1 2024 od -6% na godišnjoj razini. Sjeverna Amerika i Europa bile su jedine regije koje su doživjele (jednoznamenkasti) rast, dok je većina drugih područja doživjela dvoznamenkasti pad prihoda na godišnjoj razini. Međutim, postoje pozitivni znakovi za te regije. Na temelju praćenja tržišta, postavljena su očekivanja za širi oporavak potražnje za mobilnim IoT modulima u nadolazećim tromjesečjima.

Očekuje se da će kineski dobavljači mobilnih IoT modula zadržati vodstvo u oporavku globalnog tržišta u drugoj polovici 2024. Dodatno, predviđa se da će zapadne tvrtke povećati isporuke zbog ponovnog porasta potražnje.

LTE Cat 1 bis

Iako je samo 6% tržišta mobilnih IoT modula u Q1 2024 bilo temeljeno na LTE Cat 1 bis, to je najprodavaniji mobilni IoT modul u Kini. LTE Cat 1 bis doživio je najveći rast isporukama na godišnjoj razini, a tržište predviđa nastavak uzlaznog trenda, što je rezultiralo rastom prihoda od 14% u 2024.  godini. Potražnja za tom tehnologijom posebno je značajna u aplikacijama gdje su ultra-brzine povezivost nije bitna, poput terminala na prodajnom mjestu, pametnih brojila, telematskih jedinica vozila i uređaja za praćenje imovine. Nudi uravnoteženu, učinkovitu i dovoljnu izvedbu za mnoge IoT i mobilne aplikacije.

5G

2024. godina je započela s najvećim udjelom 5G-a na ukupnom tržištu mobilnih IoT modula po prihodu. Povećane isporuke 5G modula također su rezultirale najvećim povećanjem prihoda, a predviđa se da će prihod za 5G module porasti za 61% u 2024. godini. To naglašava sve veći doseg i usvajanje 5G tehnologije u raznim sektorima kao što su automobilska industrija, industrijska automatizacija i pametni gradovi.

Vertikale

Ugrađeni automobili držali su 22% tržišnog udjela u prvom tromjesečju 2024. godine i pretežno koristili 5G tehnologiju. IoT Analytics predviđa da će mobilni IoT moduli koji se koriste u tom segmentu 2024. godine zabilježiti povećanje prihoda od ukupnih 14%, uglavnom potaknuto primjenama tih modula u telematici i praćenju vozila, komunikaciji između vozila i svega (V2X), naprednim sustavima pomoći vozaču (ADAS ) i infotainment sustave u vozilu. 

Segment pristupnih točaka držao je 14% tržišnog udjela u prvom tromjesečju 2024. Taj segment obuhvaća aplikacije za pametne zgrade kao što su tvornice, transport i logistika, javni Wi-Fi i isporuka sadržaja visoke razlučivosti. Predviđa se da će mobilni IoT moduli koji se koriste u tim aplikacijama doživjeti ukupni porast prihoda od 55% u 2024. godini.

Najveći dobavljači

Pet najvećih tvrtki mobilnih IoT modula (na temelju prihoda) - Quectel, Fibocom (uključujući Rolling Wireless), Telit Cinterion, China Mobile i LG Innotek - ostvaruju 60% prihoda na globalnom tržištu mobilnih IoT modula.

Quectel: Kao vodeći po prihodima s tržišnim udjelom od 31%, Quectel je u Q1 2024 doživio rast od 19% u odnosu na prethodnu godinu u prihodima od mobilnih IoT modula.

Fibocom: Fibocom drži 2. poziciju s 10% tržišnog udjela. Doživio je povećanje prihoda od 10% u Q1 2024 u odnosu na prethodnu godinu, uglavnom zbog snažne prodaje svojih naprednih 5G mobilnih IoT modula.

Telit Cinterion: Telit Cinterion drži 3. mjesto u prihodima od mobilnih IoT modula sa 7% tržišnog udjela, iako je jedini od 5 najboljih koji je doživio pad prihoda od mobilnih IoT modula u Q1 2024, što je pad od 23% u odnosu na prethodnu godinu. Tvrtka je nastala početkom 2023. godine spajanjem Telita i Thalesove IoT modulske jedinice.

China Mobile: Sa 6% tržišnog udjela, China Mobile drži 4. poziciju. Doživio je rast prihoda od mobilnih IoT modula od 70% u Q1 2024 u odnosu na prethodnu godinu, uglavnom zahvaljujući modulima 5G i Cat 1 bis. China Mobile prodaje svoje module po nižoj cijeni od svojih konkurenata, što mu daje prednost na tržištu.

LG Innotek: Kao čisti pružatelj automobilskih komunikacijskih modula, LG Innotek drži 5. poziciju s 5% udjela u globalnom prihodu od mobilnih IoT usluga.

Potencijal 5G RedCapa 

Tehnologija RedCap namijenjena je poboljšanju postojećih slučajeva upotrebe kao što su bežični industrijski senzori, videonadzor, pametne mreže i pametna nosiva oprema omogućavanjem niže latencije i poboljšane energetske učinkovitosti. Operateri još testiraju 5G RedCap mreže i isporuke modula za koje se očekuje da će započeti u drugoj polovici 2024. godine; međutim, do sada je samo je nekoliko dobavljača modula razvilo ili čak pokrenulo 5G RedCap module.

Uz %G Red Cap kao najviše obećavajući poticaj IoT tržištu analitičari navode i primjenu umjetne inteligencije u IoT rješenja te razvoj rubne infrastrukture (edge computing) kao dodatne snažne poticaje.