Kad marinac obučava

Stvaranje tzv. enterprise arhitektura jedan je od najmanje zahvalnih poslova u IT branši jer naručitelji dobivaju tek niz dijagrama “koje samo njihovi autori znaju tumačiti”, bez konkretno razrađenih sustava i podsustava, rokovnika i cjenika. No, autor ove knjige, bivši marinac i doktor informacijskih znanosti, argumentirano nas uvjerava da to nije istinit dojam

Mladen Viher utorak, 1. listopada 2019. u 00:00

Uvođenju kompleksnih arhitektura nužno moraju prethoditi ti konceptualni koraci, bez kojih se može stvoriti neadekvatno i nefleksibilno rješenje, zrelo za generalnu reviziju ili zamjenu novom arhitekturom.

Autor je radio u okruženju američke vojske, koja ima sredstava i organizaciju potrebnu za takve zahvate, gdje je stekao veliko iskustvo i pomoću ove knjige želi prenijeti najvažniju poruku budućim kreatorima enterprise arhitektura: “Usredotočite se na cilj pothvata, a ne na implementaciju konkretnih računalnih sustava!”. Imamo dojam da je način pisanja namjerno jednostavan i konceptan kako bi bio čitljiv menadžerima i inženjerima, a da istodobno usmjerava njihovo razmišljanje na: dokumentiranje poslovnih ciljeva, razradu strategija za postizanje tih ciljeva, delegiranje poslova u radnim skupinama koje čine razvojni tim, uvođenje mjera za praćenje napretka i ispunjenja cilja projekta te korištenje adekvatnih modela, okvira (primjerice, Zachman ili The Open Group Architecture Framework) i već napravljenih i prihvaćenih aplikacija (vidi u dodatku knjige). Knjiga je skromno opremljena, s tek nekoliko jednostavnih dijagrama, ali je kratka, pregledna i po pristupačnoj cijeni.

NAPOMENA: Ovaj tekst je izvorno objavljen u časopisu Mreža.

 

Knjige