Ja, robot

Ovo izdanje predstavlja trenutačno najiscrpniji pregled razvoja koncepata, tehničkog oblikovanja i razvoja humanoidnih robota i njima srodnih tehnologija

Mladen Viher utorak, 1. listopada 2019. u 00:00

Unatoč tome što su izuzetno složeni, humanoidni roboti odlikuju se svestranošću i mogućnošću samostalnog i kooperativnog rada u okruženju prilagođenom ljudima. Drugim riječima, humanoidni roboti mogu koristiti radne prostore, transportno-komunikacijske puteve te strojeve i alate jednako kao i ljudi. Kroz tri toma, ukupno jedanaest poglavlja, autori vas vode kroz povijest razvoja humanoidnih robota s detaljnim prikazom 14 dosad najuspješnijih izvedbi. Slijede tehnička poglavlja o humanoidnoj kinematici i dinamici te načinima upravljanja, sve radi poglavlja o izradi koncepata i tehničkom oblikovanju novog robota.

Posebna poglavlja posvećena su softverskom simuliranju koje je specifično zbog balansa, razvoja optimalnih pokreta, kao i rada u mirovanju i pokretu. Posljednja tri poglavlja zadiru u filozofska pitanja interakcije i koegzistencije čovjeka i robota, robotsku senzoriku i primjere očekivanih primjena robota u obrazovanju, zabavi (kontrolirajte maštu… ovo je ozbiljan časopis), radu na opasnim, iscrpljujućim i zamarajućim poslovima s osvrtom na moguće aplikacije “oblačivih” robota (od egzoskeletona do kiborga). Zanimljive su i biografije urednika ove knjige biblijskog formata od 2.700 stranica, sa skoro 1.150 slika i preko 80 tablica; dr Goswami sudjelovao je u razvoju kirurškog robota, a prof. Vadakkepat jedan je od osnivača organizacije nogometnih robota!

NAPOMENA: Ovaj tekst je izvorno objavljen u časopisu Mreža.

 

Knjige