Intel proširuje program za developere koji žele raditi na umjetnoj inteligenciji

AI PC Acceleration sad obuhvaća i manje proizvođače softvera, uključujući mala i srednja poduzeća te pojedinačne programere koji trenutno studiraju.

Mreža petak, 29. ožujka 2024. u 08:30
📷 Luan Gjokaj (Unsplah)
Luan Gjokaj (Unsplah)

Intel nastoji potaknuti programere na kodiranje za takozvana "AI računala", ciljajući manje softverske kuće s razvojnim kompletom temeljenim na Asusovom računalu NUC 14 Pro.

Koncept AI PC predstavljen je u prosincu prošle godine, skupa sa serijom procesora Core Ultra koja koja kombinira CPU, GPU i neuronsku procesorsku jedinicu (NPU). 

Dok su neke velike softverske kuće iskoristile prednosti linije Core Ultra, i dalje je malo aplikacija koje se svakodnevno koristi, a koje su očigledno jače zbog NPU-a.

Širenje postojećeg programa

Intel je prvo pokušao potaknuti programere na kodiranje za Core Ultra time što je prošle godine pokrenuo program AI PC Acceleration. 
Sad su ga odlučili proširiti i na manje proizvođače softvera, uključujući mala i srednja poduzeća te pojedinačne programere koji trenutno studiraju. 

Program pruža pristup okvirima za umjetnu inteligenciju i bibliotekama, kao što su Intelov OpenVINO, Open Neural Network Exchange (ONNX), DirectML i WebNN, plus alati za implementaciju.

Ali, što je s milijunima korisnika koji nemaju računalo s umjetnom inteligencijom? Pa, pojedine značajke jednostavno neće raditi, otkrio je Register.

Ako NPU nije prisutan u konfiguraciji, većinu aplikacija može pokrenuti CPU ili GPU. Većinu, ne i sve jer programeri neke značajke mogu namijeniti isključivo za NPU. 

Programeri također mogu dobiti Dev Kit temeljen na Asusovom računalu NUC 14 Pro s procesorom Core Ultra i do 96 GB memorije. 

Te se strojeve isporučuje sa "softverom, upravljačkim programima i nizom drugih alata za programiranje i kompajlera kako bi mogli brzo krenuti s radom.

Novi život za NUC

NUC je prije bio Intelov brend mini PC-ja. Ukinuli su ga 2023. godine, no Asusu se ponudio održati ga na životu. 

Novost je i program za nezavisne dobavljače hardvera, koji bi partnerima u hardverskom ekosustavu proizvođača čipova trebao pružiti priliku za optimizaciju platforme AI PC, uključujući laboratorijsku uslugu (u Tajvanu, Kini i SAD-u) i 24/7 pristup Intelovim procesima testiranja i integracije sustava.

Intel veliku priliku vidi u područjima kao što su zasloni s puno nižom potrošnjom energije, niz senzora računalnog vida te optimizaciji pohrane i memorije.

Tijekom ove i naredne godine namjeravaju isporučiti sto milijuna računala s podrškom za umjetnu inteligenciju. Već sad navodno imaju više od od 100 OEM dizajna za sustave AI PC na tržištu.

Pitanje je, naravno, što je točno PC s podrškom za umjetnu inteligenciju. Prema njihovoj definiciji, to je stroj s ugrađenim procesorom Core Ultra i integriranim NPU-om.