Vineyard Angel - Anđeo čuvar vašeg vinograda

Vineyard Angel je jedinstvena, inovativna i modularna digitalna AI platforma za praćenje, optimizaciju i unapređenje vinogradarske proizvodnje, koja obuhvaća cjeloviti sustav podataka i znanja o pojedinom vinogradu

Promo četvrtak, 19. listopada 2023. u 00:00

Proizvodnja grožđa i vina važan je segment poljoprivredne proizvodnje na gotovo svim kontinentima svijeta i zauzima gotovo 7,3 milijuna hektara površina u svijetu. Istodobno, proizvodnja zbog klimatskih promjena iz godine u godinu postaje sve zahtjevnija. Kako bi se rizici maksimalno smanjili, potrebni su novi načini proizvodnje. Digitalne tehnologije, često potpomognute AI-jem, nameću se pritom kao nezaobilazno rješenje. Jedan takav proizvod, namijenjen vinogradarima, razvija se u Hrvatskoj, u suradnji tvrtki Alti Agro i TIS Grupe, koje su 2021. godine prepoznale specifične potrebe vinogradarske proizvodnje i počele s razvojem platforme Vineyard Angel.

Vineyard Angel je jedinstvena, inovativna i modularna digitalna AI platforma koja obuhvaća cjeloviti sustav podataka i znanja o pojedinom vinogradu. Namijenjena je svim proizvođačima grožđa i vina koji žele optimizirati i unaprijediti svoju proizvodnju. Nije geografski ograničena i moguće ju je primjenjivati u svim vinogradarskim regijama svijeta, kao i na vinogradima svih površina. Rješenje se sastoji od pojedinih modula/sastavnica koje odgovaraju specifičnim uvjetima proizvodnje grožđe i specifičnim zahtjevima vinogradara.

Analiza vinograda uz pomoć AI-ja

Uz Vineyard Angel, analize stanja vegetacije gotove su u vrlo kratkom roku, već nakon nekoliko minuta, što je neusporedivo brže i učinkovitije od dosadašnjeg načina rada – šetnje po vinogradu i promatranja promjena, ili, pak, praćenja vremenskih prognoza i prognoza pojave bolesti i štetnika. Osim uštede vremena (koje je danas "najskuplji" input), Vineyard Angel omogućuje optimiziranu alokaciju resursa i povećava djelotvornost proizvodnje te produktivnost vinogradarstva, što na kraju može rezultirati financijskim uštedama za vinogradara. Međutim, važno je napomenuti da će učinci i uštede varirati ovisno o specifičnim okolnostima, veličini vinograda, klimatskim uvjetima i primjeni i razini primijenjene tehnologije.

Osnovni modul uključuje obradu i analizu UAV multispektralnih snimki vinograda pomoću AI modela neuronskih mreža, pri čemu AI omogućuje izdvajanje redova vinove loze od međurednog prostora u vinogradu. Tako sve analize vegetacije – koje su podloga za gnojidbu, primjenu sredstava za zaštitu bilja (pesticida), berbu i potporu odlučivanju – postaju točnije i preciznije za vinogradara. Vineyard Angel omogućuje analize, kojima se vrlo precizno detektira stanje vinove loze, bujnost i vigor, kao i pojava problematičnih (ekscesnih) područja na vinovoj lozi, ne uzimajući u analizu prisutnu travu, korove i međurednu vegetaciju.

Pomoć pri donošenju odluka pri uzgoju

Pomoću istreniranog AI modela neuronske mreže, Vineyard Angel omogućuje detekciju nedostajućih trsova, pri čemu određuje broj i geolokaciju trsova (biljaka) koje nedostaju u vinogradu, što ga čini snažnim alatom za pripremu ponovne sadnje i narudžbu loznih cijepova te ciljanu sadnju na prazna mjesta u vinogradu.

To koliko je važno znati pravo stanje vegetacije vinograda nije potrebno naglašavati, jer svaka zakasnjela reakcija u zaštiti od bolesti ili nedostatku hranjiva, utječe na smanjenje prinosa (količine grožđa) te na kvalitetu grožđa, a (ne)izravno i na kvalitetu i cijenu budućeg vina. Kada tome pridodamo i prediktivne module, odnosno uključimo i ostale dostupne podatke s raznih IoT senzora u vinogradu, poput temperature, vlage, tlaka zraka, brzine i smjera vjetra, količine oborina, količine sunčeva zračenja i sl., te implementiramo složene analitičke i prediktivne modele, koristeći napredne AI algoritme, a povijesnim podacima pridodamo i podatke iz stvarnog vremena, platforma će biti prekretnica u svijetu pametnog i preciznog vinogradarstva.

Kada i kako donijeti ispravnu odluku o pojedinom zahvatu u vinogradu, uz Vineyard Angel bit će jednostavno, jer će na temelju egzaktno prikupljenih podataka i razvijenih prediktivnih modela, vinogradar imati alat za potporu odlučivanju, i neće biti potrebno ništa prepustiti slučaju i "vedrom nebu". Pravodobnom reakcijom na negativne promjene u vinogradu i preciznim tretiranjem "gdje treba, kada treba i koliko treba", može se osigurati stabilnost proizvodnje, uštedjeti vrijeme i novac, smanjiti potrošnja pesticida i gnojiva u vinogradu te povećati kvaliteta grožđa.

Vineyard Angels
Broj članova tima 5
Grad i zemlja Zagreb, Hrvatska
Otkad postoji 2021.
Komercijalizacija projekta Odmah
Ciljana tržišta Adriatic regija, EU, SAD
Tvrtke uzori Nema u vinogradarstvu, Photomath u poslovnom pogledu
Proizvodi uzori U jednom dijelu PIX4D, no Vineyard Angel nije proizvod već cjelovita platforma
Crowdfunding kampanja Ne
Opis projekta Vineyard Angel – Anđeo čuvar vašeg vinograda
Email kontakt za investitore ivana@alti-agro.hr
URL alti-agro.hr/vineyard-angel
Mreza 11 / 2023 studeni 2023.

Idea Knockout 2023