Google mijenja rezultate pretraživanja, stižu novi alati za developere

Par dana prije roka predviđenog Zakonom o digitalnim tržištima internetski div predstavio je svoja rješenja za usklađivanje s njegovim odredbama

Mreža srijeda, 6. ožujka 2024. u 20:40
📷 Firmbee.com (Pexels)
Firmbee.com (Pexels)

Alphabet, Googleova matična tvrtka, objavio je promjene vezane uz rezultate pretraživanja i nove alate za razvojne programere aplikacija.

Promjene u rezultatima pretraživanja znače kako će, između ostalog, veliki posrednici i agregatori dobiti više prometa dok će hoteli, zrakoplovne tvrtke, trgovci i restorani dobiti manje.

Od korisnika će se tražiti njihov pristanak kako bi Google mogao dijeliti njihove podatke s Googleovim proizvodima i uslugama.

Razvojni programeri aplikacija moći će koristiti alternativne sustave naplate, dok će im novi program omogućiti da europske korisnike izravno vode izvan aplikacije kako bi promovirali svoje proizvode.

Google će također lansirati softver za prijenos podataka u Europi ovaj tjedan, olakšavajući razvojnim programerima premještanje korisničkih podataka u aplikaciju ili uslugu treće strane.​

Time bi im trebao omogućiti promoviranje njihovih proizvoda u aplikacijama trećih strana i konkurentskim trgovinama aplikacija, i tako se uskladio s propisima Europske unije.

Osim Googlea, sa Zakonom o digitalnim tržištima (DMA) do 7. ožujka svoje poslovanje moraju uskladiti i Apple, Microsoft, Meta Platforms i ByteDance, vlasnik TikToka.

Te su tvrtke označene kao vratari koji kontroliraju pristup milijuna korisnika i tvrtki njihovim platformama.

Google je u siječnju najavio neke od promjena primjenjivih samo na korisnike u Europi i naknadno je dotjerala neke od njih kao odgovor na povratne informacije Unijinih regulatornih agencija, korisnika i programera aplikacija.