Meta Platforms isplatit će prvu dividendu ikad

Prihod i dobit tvrtke u čijem su vlasništvu Facebook, Instagram i WhatsApp nadmašili su očekivanja zahvaljujući snažnoj prodaji oglasa u tijekom blagdanskog razdoblja. 

Mreža subota, 3. veljače 2024. u 11:00
📷 Dima Solomin (Unsplash)
Dima Solomin (Unsplash)

Uoči 20. obljetnice Facebooka Meta Platforms najavila je isplatu svoje prve dividende ikad.

Vrijednost njenih dionica porasla je za više od 14 posto nakon objave rezultata, poguravši tržišnu vrijednost tvrtke za više od 140 milijardi američkih dolara.

Dividenda - prva koju će isplatiti neka od internetskih tvrtki te generacije - iznosit će 50 američkih centi po dionici. Meta će također otkupiti vlastite dionice u vrijednosti 50 milijardi USD

Dionice Mete u protekloj su godini postojano rasle unatrag nakon kraha 2022., u kojem je bilo izbrisano više od tri četvrtine njihove tadašnje vrijednosti.

Dobit rasla 200 posto

Uspon djelomično mogu zahvaliti uzbuđenjem ulagača oko umjetne inteligencije. No, oporavku je također je pomogao rast broja korisnika i prodaje digitalnih oglasa, kao i mjere štednje zbog kojih je otpušteno više od 21 tisuću zaposlenika od kraja 2022.

Prihodi za četvrto tromjesečje porasli su 25 posto na 40,1 milijardu USD. Neto dobit porasla je za više od 200 posto na 14 milijardi dolara, ili 5,33 dolara po dionici.

Reality Labs, odjel koji se bavi metaverzumom, ostvario je rekordnih 1,1 mlrd. USD prihoda, zahvaljujući dobroj prodaji konzole Quest tijekom blagdanske sezone. 

Ipak, gubitak te tvrtke u ovoj godini trebao bi se značajno povećati zbog intenzivnih ulaganja u proširenu i virtualnu stvarnost.

Puno se očekuje i od izdanja naočala Ray-Ban s umjetnom inteligencijom, koje su bile iznenađujući hit. 

Prodaja Reality Labsa čini 2,7 posto ukupnog Metinog prihoda.

U prvom tromjesečju 2024. očekuju 34,5 do 37 mlrd. USD prihoda, dok bi troškovi za cijelu godinu trebali ostati unutar očekivanih 94 do 99 mlrd. USD.

Mreza 3 / 2024 ožujak 2024.