Stigla pritužba Europskoj komisiji: Proizvođači igara namjerno varaju djecu

Udruge potrošača prijavile su vrhovnom europskom izvršnom tijelu tvrtke Epic Games, Electronic Arts, Roblox, Activision Blizzard, Mojang Studios, Supercell i Ubisoft.

Mreža ponedjeljak, 23. rujna 2024. u 06:10
📷 Jessica Lewis (Pexels)
Jessica Lewis (Pexels)

Epic Games, Electronic Arts, Roblox i još četiri tvrtke koje se bave proizvodnjom video igara optužene su kako navode djecu u Europskoj uniji na trošenje novca.

Do optužbe dolazi uslijed sve veće zabrinutosti oko toga da će djeca postati ovisnici o igrama. Neki roditelji tvrde kako su proizvođači videoigara namjerno dizajnirali proizvode koji su uzrokovali njihovu ovisnost o igrama.

Europska organizacija potrošača (BEUC) i 22 njezine članice diljem Europe, uključujući Francusku, Njemačku, Italiju i Španjolsku, podnijele su žalbu Europskoj komisiji i Europskoj mreži tijela za zaštitu potrošača.

"Članovi BEUC-a identificirali su brojne slučajeve u kojima su igrači dovedeni u zabludu kako bi potrošili novac. Tvrtke namjerno varaju potrošače i uzimaju veliki danak djeci. Kompanije su itekako svjesne ranjivosti djece i koriste se trikovima kako bi privukle mlađe potrošače da troše više. Regulatori moraju djelovati", rekao je glavni direktor BEUC-a Agustin Reyna.

Žalba također proziva Microsoftov Activision Blizzard, Mojang Studios, Supercell (u većinskom vlasništvu kineskog Tencenta) i francuski Ubisoft.

Udruge su zabrinute zbog toga što potrošači, osobito djeca, ne mogu vidjeti stvarnu cijenu digitalnih artikala, što dovodi do pretjeranog trošenja, kao i zbog toga što su potrošači često uskraćeni za svoja prava.