Popularna kineska e-trgovina optužena za manipulaciju potrošačima

U pritužbi je navedeno kako Temu koristi manipulativne prakse kako bi natjerao korisnike na povećanu potrošnju te kako nije bilo dovoljno informacija o tome kako preporučuje proizvode.

Mreža četvrtak, 6. lipnja 2024. u 11:05
📷 Marco (Pexels)
Marco (Pexels)

Kineska e-trgovina Temu postala je metom pritužbe Europskoj uniji zbog mogućeg kršenja pravila o online sadržaju.

Prema Zakonu o digitalnim uslugama Europske unije, internetska tržišta i posrednici moraju se boriti protiv nezakonitog i štetnog sadržaja, kao i krivotvorenih proizvoda na svojim platformama.

Paneuropska organizacija potrošača BEUC priopćila je kako je podnijela žalbu Europskoj komisiji, dok je 17 njenih članica u pojedinim državama - uključujući Francusku, Italiju i Nizozemsku - također podnijelo žalbe svojim relevantnim nacionalnim tijelima.

Temu, sa 75 milijuna mjesečnih korisnika u Uniji (prema podacima iz ožujka ove godine), često nije uspio pružiti potrošačima ključne informacije o prodavačima na svojoj platformi i ispunjavaju li njihovi proizvodi zahtjeve Unije vezane uz sigurnost proizvoda, tvrde u BEUC-u.

U pritužbi je navedeno kako Temu koristi manipulativne prakse kako bi natjerao korisnike na povećanu potrošnju te kako nije bilo dovoljno informacija o tome kako preporučuje proizvode potrošačima.

Temu, koji je ušao na tržište Unije prije nešto više od godinu dana, rekao je kako aktivno prilagođava svoju uslugu kako bi se uskladio s lokalnom praksom i preferencijama te da je predan potpunoj usklađenosti sa zakonima i propisima tržišta na kojima posluje.

Također su naveli kako optužbe BEUC-a shvaćaju vrlo ozbiljno i temeljito će ih proučiti.