IBM-u rastu prihodi zahvaljujući umjetnoj inteligenciji

Prihod od softvera porastao je za osam posto, a od infrastrukture za tri. Odjel Z, koji se bavi mainframe računalima, porastao je osam posto, za dva više nego hibridna infrastruktura.

Miroslav Wranka srijeda, 7. kolovoza 2024. u 07:10
📷 Lukas Kocs (Pexels)
Lukas Kocs (Pexels)

IBM je tijekom drugog ovogodišnjeg tromjesečja ostvario 15,8 milijardi američkih dolara prihoda. Neto prihod povećan je na 1,83 mlrd. USD.

Prihod od softvera porastao je za osam posto, a od infrastrukture za tri. Odjel Z, koji se bavi mainframe računalima, porastao je osam posto, za dva više nego hibridna infrastruktura.

Glavni izvršni direktor Arvind Krishna istaknuo je kako platforma Z uključuje mogućnosti zaključivanja umjetnom inteligencijom u stvarnom vremenu.

Također, IBM je za Z stvorio proizvod watsonx Code Assistant, koji može raditi stvari poput pretvaranja programskog jezika COBOL u Javu i pomoći u automatizaciji refaktoriranja koda glavnog računala. 

Na tržištu manjka tehničkih stručnjaka za mainframeove, pa bi ovaj digitalni pomoćnik mogao produljiti radni vijek računala iz serije Z.

Kategorija distribuirane infrastrukture - koja pokriva POWER poslužitelje i pohranu - također je porasla, za pet posto, potaknuta potražnjom za SAP-on-POWER. 

Osim mainframeova, prodaji pohrane pomogle su aplikacije generativne umjetne inteligencije. Također, pomoglo je i snižavanje troškova hiperskaliranog računalstva u oblaku. 

Poslovanje s Red Hatom i dalje dobro stoji, s godišnjim rastom rezervacija od 20 posto, dok godišnje rezervacije za OpenShift rastu dvostruko više od te stope.

Prihodi od savjetovanja porasli su dva posto zbog visokih kamatnih stopa i inflacije, koji su utjecali na vrijeme donošenja odluka i diskrecijsku potrošnju.

Krishna predviđa rast konzultantskih usluga s oporavkom gospodarstva. Sveukupni rast će biti potpomognut spajanjima i akvizicijama.

Protiv IBM-a je bila podignuta tužba u kojoj je navedeno kako povezuje prihode od mainframea s drugim proizvodima kako bi prikazao poslovne rezultate boljima nego što jesu. 

Također, treba imati u vidu kako ulažu velike novce u istraživanje i razvoj kako bi izgradio stvari poput kvantnih računala.