Mainframeovi odbijaju izumrijeti

Banke, osiguravatelji i zračni prijevoznici neke su od velikih industrija koje se i dalje oslanjaju na njih. Neki među njima razmatraju načine kako dovesti umjetnu inteligenciju tamo gdje su podaci.

Miroslav Wranka petak, 16. kolovoza 2024. u 11:05
📷 Panumas Nikhomkhai (Pexels)
Panumas Nikhomkhai (Pexels)

Mainframe računala, izumljena prije nekoliko desetljeća za obradu podataka u teškim uvjetima, mogla bi naći svoje mjesto pod Suncem i u eri umjetne inteligencije. 

Banke, osiguravatelji i zračni prijevoznici neke su od velikih industrija koje se i dalje oslanjaju na njih. Neki među njima razmatraju načine kako dovesti umjetnu inteligenciju tamo gdje su podaci, ne obrnuto.

IBM drži više od 96 posto tržišta mainframe računala. Slijede NEC, Fujitsu i Hitachi, prema podacima IDC-a. Veliki plavi tijekom tromjesečja koje je završilo 30. lipnja zabilježio porast od šest posto u poslovanju s mainframeovima. 

Globalno, tržište mainframe računala procijenjeno je na 3,05 milijardi američkih dolara u 2023. godini. U IDC-u očekuju pad prodaje novih mainframe računala do 2028. godine.

Međutim, od postojećih velikih računala, 54 posto direktora u anketi Forrestera 2023. godine reklo je da će povećati njihovu upotrebu u sljedeće dvije godine.

Problem je sve manji programera vičnih Cobolu, jednom od glavnih programskih jezika korištenih za mainframeove.