GPS bi mogao pomoći pri ranom upozoravanju na potrese

Upravo objavljena studija pokazuje da bi mjerenja uz pomoć GPS signala mogla dati rane signale, koji bi upozorili na nastanak najsnažnijih potresa oko dva sata prije njihovog glavnog udara

Sandro Vrbanus petak, 21. srpnja 2023. u 18:40

Otkrivanje događaja koji neposredno prethode velikim prirodnim katastrofama jedan je od najvećih izazova znanosti danas, pogotovo kad je riječ o potresima – koje, znamo, ne možemo predvidjeti, ali u određenim slučajevima možemo dobiti rano upozorenje na njihov nastanak. Nova studija, objavljena u časopisu Science ovoga tjedna, donosi novu metodu ranog upozoravanja na nastanak najsnažnijih potresa, magnitude 7 i veće.

Upozorenje 2 sata unaprijed?

Za ovu analizu upotrijebljene su velike vremenske serije podataka s globalnog navigacijskog sustava GPS, a analizirano je 90 potresa snažnijih od magnitude 7 prema Richteru. Lokacijski podaci su dobiveni iz više od 3.000 geodetskih postaja diljem svijeta, a njihova analiza pokazala je suptilni signal, koji se javlja otprilike do dva sata prije nastanka katastrofalnog potresa. On se očituje u tzv. aseizmičkom klizanju tektonskih ploča duž rasjeda, za koje je poznato da se može dogoditi nakon potresa. No, prema ovim podacima, vrlo maleni pomaci na istom mjestu mogu se detektirati i neposredno prije glavnog potresnog udara, u blizini njegovog epicentra.

Do sada je veza sporih tektonskih pomaka s potresima bila prilično slaba, jer nisu postojali ovako precizni podaci. Međutim, korištenjem visokopreciznog GPS pozicioniranja, ona je dokazana i mogla bi se početi koristiti za rano dojavljivanje u slučaju potresa. Autori studije pokazali su da snažnim potresima, dakle, prethodi kratka faza klizanja tla, koja je vidljiva u statističkoj analizi podataka.

Trebamo bolje senzore

Međutim, kažu i da trenutačna oprema za mjerenje seizmičkih događaja nije dovoljno precizna niti ima dovoljnu pokrivenost, da bi mogla pouzdano predvidjeti potres do dva sata unaprijed. Ipak, trenutačne tehnologije nisu "redove veličine" daleko od potrebne razine preciznosti za ovakve detekcije signala.

Pitanje je, dakle, bi li se ova metoda mogla koristiti za rano upozoravanje na pojedinačne velike potrese – to tek dodatne studije trebaju pokazati. Ova studija tek je prvi korak u smjeru postavljanja preciznih sustava, koji bi imali mogućnost zabilježiti i najslabije signale klizanja rasjeda u satima prije nastanka velikih potresa.