Iridium će preuzeti pružatelja GPS backupa za 115 milijuna dolara

Iridium Communications, vodeći globalni pružatelj globalnih glasovnih i podatkovnih satelitskih komunikacija, objavio je planove za otkup Satellesa, alternativi GPS-a putem L-pojasne satelitske mreže

Mreža četvrtak, 7. ožujka 2024. u 08:05

Iridium Communications će platiti oko 115 milijuna američkih dolara za 80% Satellesa koje još ne posjeduje. Dogovor o kupnji trebao bi biti okončan do  1. travnja. Satelles je globalni lider u visoko sigurnim satelitskim vremenskim i lokacijskim uslugama koje nadopunjuju i štite GPS i druge sustave koji se oslanjaju na GNSS. Usluga, nazvana Satellite Time and Location (STL), vrlo je sigurno rješenje koje se lako usvaja i povećava učinkovitost i pouzdanost sustava za mjerenje vremena za digitalnu infrastrukturu poput 5G baznih stanica, podatkovnih centara i druge kritične infrastrukture te štiti od ranjivosti GNSS-a korištenjem jeftinog hardvera koji ne zahtijeva vanjske antene. 

📷 Iridium
Iridium

Zamjena za GPS

Satelles sa sjedištem u Restonu u Virginiji emitira vremenske i lokacijske signale od 2016. godine putem kanala Iridiumovih satelita u niskoj Zemljinoj orbiti koji su prethodno korišteni za pozivanje. Ti su signali tisuću puta jači od onih američkih GPS satelita i drugih globalnih navigacijskih satelitskih sustava (GNSS), rekao je CEO Iridiuma Matt Desch. Jači signali iz svemira bolji su u probijanju zidova za unutarnju pokrivenost, a također su manje osjetljivi na ometanje ili lažiranje.

Rastuća potražnja za sigurnijim mogućnostima pozicioniranja, navigacije i mjerenja vremena (PNT) koje također mogu poslužiti kao rezerva za postojeći GNSS pomogla je Satellesu da ostvari prihode od niskih desetaka milijuna dolara u 2023. godini.

Iridium procjenjuje da će se prihodi od usluga Satellesa popeti na više od 100 milijuna dolara godišnje do 2030. godine, povrh prodaje opreme i inženjeringa.

Akvizicija dolazi u trenutku kada Iridium nastoji doseći godišnju prodaju od milijardu dolara prije kraja desetljeća, uglavnom proizašlu iz glasovnih usluga, razmjene poruka i podatkovne povezanosti tvrtke. Iridium je zabilježio 791 milijun dolara prihoda u 2023. godini, što je 10% više u odnosu na prethodnu 2022. godinu.

Tehnološki razvoj PNT-a

Tržište usluga osigurane navigacije i mjerenja vremena (PNT), za koje se procjenjuje da će dosegnuti 3,5 milijardi dolara 2032. godine, razvija se kako bi zahtijevalo integrirane uređaje malog formata umjesto rješenja veličine stalka za poslužitelje povezanih s vanjskim GPS antenama koja sadsa koriste. Vremenska sinkronizacija i podaci o lokaciji igraju važnu ulogu u globalnom gospodarstvu, posebno u komercijalnom sektoru za glavne industrije podržane kritičnom infrastrukturom, kao što su financijske usluge, telekomunikacije, kibernetička sigurnost i transport. Te i ostale industrije oslanjaju se na procijenjenih 10.000 podatkovnih centara na globalnoj razini i njihovih stotina milijuna poslužitelja za obradu i pohranu podataka. Svaki od ovih poslužitelja zahtijeva vremensku sinkronizaciju i može imati koristi od učinkovitosti i otpornosti unutar poslužiteljske sobe koju pruža Iridium STL.

Iridium će sada raditi na smanjenju veličine i troškovnih prepreka usvajanju, omogućujući implementaciju pristupačnijeg rješenja za integraciju s autonomnim sustavima, potrošačkim uređajima, vozilima i tradicionalnim tržištima poput zrakoplovstva, pomorstva i kopnene mobilne telefonije. Također pruža priliku Iridiumovom postojećem partnerskom ekosustavu da doda svoj portfelj rješenja i ojača svoje proizvode i infrastrukturu koji se oslanjaju na GNSS.

Iridium je najavio da dizajnira početnu uslugu uskopojasnog interneta stvari temeljenu na 5G standardima iz svemira za podršku porukama i SOS mogućnostima za pametne telefone, tablete, automobile i srodne potrošačke aplikacije 📷 Iridium
Iridium je najavio da dizajnira početnu uslugu uskopojasnog interneta stvari temeljenu na 5G standardima iz svemira za podršku porukama i SOS mogućnostima za pametne telefone, tablete, automobile i srodne potrošačke aplikacije Iridium

Prijelaz na 5G

Iridium je također nedavno najavio planove da svoje satelite učini kompatibilnima s 5G standardima koje koriste pametni telefoni masovnog tržišta, stavljajući svoje pravo na tržište izravnog pristupa uređaju koje je privuklo SpaceX i druge etablirane i startup satelitske operatere.