Imperiji i vladanje svijetom

Tema broja bavi se problematikom 6G, a imamo i dobar Zvonkov clickbait naslov za cover: Tko prvi postavi globalnu 6G mrežu – vladat će svijetom!

Oleg Maštruko petak, 19. travnja 2024. u 06:00
Svibanjski broj Mreže
Svibanjski broj Mreže
Oleg Maštruko
Oleg Maštruko

"Predviđa se da će prve 6G mreže u javnoj uporabi biti oko 2030. godine, radit će na višim frekvencijama (od 95 gigaherca do 3 teraherca), a podatke će, zbog osjetno manje latencije (od samo jedne milisekunde) prenositi i do tisuću puta brže od današnjih telekomunikacijskih mreža, dakle, gotovo trenutačno" – da, Mreža je tradicionalno godinama ispred svog vremena, što nam je kao mediju već gotovo trideset godina istodobno i najveća prednost i najveća mana, ali ovaj put je opravdano. Vladanje svijetom je u pitanju!

U drugom dijelu teme Marina se bavi utjecajem 6G mreža na autonomni promet, jedan od sektora primjene na koji bi mogle imati najviše utjecaja: "Predviđa se da će do kraja ovog desetljeća 6G mreže nuditi, ne samo munjevito brzu komunikaciju, već i mogućnost da osjete položaj objekata, pa čak i vrste materijala, otvarajući brojne nove mogućnosti za različite primjene, a posebno za sustave upravljanja prometom".

Odlična je i Željkova tema o sukobu digitalnih imperija. Kaže autor: "Prilično je iznenađenje da u globalnoj tehnološkoj bitci poželjnog i izglednog pobjednika netko vidi u – Europskoj uniji!". Bogme i jest, a zašto je tako – pročitajte sami. Vrlo je važan i Zvonkov materijal – savjetnik za "osvajanje" novca iz fondova Europske unije, a donekle vezano s tim, i intervju s našom zastupnicom u Europskom parlamentu Biljanom Borzan.

U sklopu svog putopisnog projekta North Train bio sam u Friedrichshafenu, rodnom mjestu cepelina, pa čak i obišao hangar u kojem se čuvaju postojeći i grade novi cepelini. To je motiv Slike mjeseca, a i fotke uz uvodnik. Istaknuo bih još Gordenove tekstove o IOT poslovnim modelima i zemljama koje su najbolje za digitalne nomade.

Održali smo 3T – Tourism, Travel and Tech, za one koji nisu bili s nama ni uživo niti online, tu je izvještaj s konferencije. Sljedeća na našem kalendaru je konferencija koja spaja pravo i tehnologiju – LegalTech, 28. svibnja u HUB385, a nakon toga, naravno, ogromni Debug, sredinom lipnja…

Bio sam u Friedrichshafenu, rodnom mjestu cepelina, pa čak i obišao hangar u kojem se čuvaju postojeći i grade novi cepelini
Bio sam u Friedrichshafenu, rodnom mjestu cepelina, pa čak i obišao hangar u kojem se čuvaju postojeći i grade novi cepelini

Pretplatnici Mreže mogu pristupiti i digitalnom izdanju, ovdje.

Mreza 5 / 2024 svibanj 2024.