Ovo neće biti godina ozbiljnog uspona osobnih računala s umjetnom inteligencijom

Problem je što ne postoje aplikacije koje bi u najvećoj mjeri iskoristile mogućnosti novih, snažnijih modela PC-ja.

Miroslav Wranka ponedjeljak, 29. travnja 2024. u 06:03
📷 XXss Is Back (Pexels)
XXss Is Back (Pexels)

Novo istraživanje tvrtke Forrester Research tvrdi kako je malo vjerojatno da će nova osobna računala s umjetnom inteligencijom tvrtkama donijeti bilo kakvu opipljivu korist uskoro.

Problem je, smatraju u toj tvrtci, što ne postoje aplikacije koje bi u najvećoj mjeri iskoristile mogućnosti novih, snažnijih modela PC-ja. 
Iako proizvodnju AI PC-ja i njihovo prihvaćanje smatraju neizbježnim, potražnja za njima među potrošačima neće još neko vrijeme biti velika. 

Riječ je o računalima opremljenima za lokaliziranu obradu radnih opterećenja umjetne inteligencije, čime se smanjuje ovisnost o skupim resursima u računalnom oblaku i poboljšava latencija.

Tržište PC-ja pokazalo je u zadnje vrijeme znakove oporavka na globalnoj razini. No, mnoge tvrtke bi mogle pričekati dok ne prođe prvi val tih računala prije no što kupe naprednije modele. 

Također, bit će onih koji će pričekati istek podrške za operativni sustav Windows 10, što bi se trebalo dogoditi u listopadu 2025.

Taj operativni sustav nije pao ispod 66 posto tržišnog udjela od lansiranja, što ga čini najpopularnijom Microsoftovim softverom te vrste. Windows 11 trenutno čini oko jednu četvrtinu (27 posto) svih instaliranih Windowsa.

Drugi analitičari ne slažu se s Forresterovom procjenom. 

Canalys, recimo, prognozira kako će 50 milijuna osobnih računala isporučenih u 2024. biti osposobljeno za umjetnu inteligenciju, što bi moglo činiti četvrtinu ili petinu ukupnog broja isporučenih računala.