Apple bi mogao početi koristiti Googleov Gemini za iPhone

Partnerstvo s Googleom im je potrebno za pokretanje generativnih značajki, poput stvaranja slika i pisanja eseja temeljem jednostavnih upita.

Mreža srijeda, 20. ožujka 2024. u 12:10
📷 Daniel Romero (Unsplash)
Daniel Romero (Unsplash)

Apple pregovara o ugradnji Googleovog modela za umjetnu inteligenciju Gemini u iPhone.

Nedavno su pregovarali s OpenAI-jem o mogućem korištenju njihovog modela. No, sad su u aktivnim razgovorima s Googleom kako bi dobili licencu za korištenje nekih značajki Geminija u novim značajkama za iPhone.

Te bi značajke trebale biti dijelom izdanja 18 operativnog sustava iOS, u kojem su modeli umjetne inteligencije koje su jabučari sami izradili.

Partnerstvo s Googleom im je potrebno za pokretanje generativnih značajki, poput stvaranja slika i pisanja eseja temeljem jednostavnih upita. 

Zasad još nije postignut dogovor o uvjetima ili brendu, kao ni kako će Gemini biti implementiran. Čini se malo vjerojatnim kako će bilo što biti objavljeno do lipnja, kad Apple obično održava svoju godišnju konferenciju za razvojne programere.

Googleova tražilica već je postavljena kao zadana u Appleovom web pregledniku Safari.

Apple trenutno zaostaje u uvođenju generativne umjetne inteligencije u svoje proizvode. Microsoft i Google trenutno su predvodnici na tom području.

Šef Applea Tim Cook je prošlog mjeseca najavio kako će kasnije ove godine otkriti više o planovima za korištenje umjetne inteligencije, piše Reuters, rekavši tek kako tvrtka kojoj je na čelu značajno ulaže u taj segment.