Europska unija korak je bliže usvajanju Zakona o umjetnoj inteligenciji

Zastupnici Europskog parlamenta odobrili su privremeni sporazum za tehnologiju čija uporaba brzo raste u širokom nizu industrija i u svakodnevnom životu.

Mreža subota, 16. ožujka 2024. u 10:15
📷 Thierry Breton
Thierry Breton

Europska unija na korak je bliže usvajanju prvih svjetskih pravila o umjetnoj inteligenciji.

Zastupnici Europskog parlamenta odobrili su privremeni sporazum za tehnologiju čija uporaba brzo raste u širokom nizu industrija i u svakodnevnom životu.

Ukupno 523 zastupnika glasalo je za sporazum, 46 je bilo protiv, a 49 suzdržano.

Tri godine u izradi, Zakon o umjetnoj inteligenciji dolazi u vrijeme kad sustavi generativne umjetne inteligencije kao što su OpenAI-jev ChatGPT i Googleov Gemini postaju sve popularniji, a vlasti sve više brine njihova moguća zloraba u stvaranju i širenju dezinformacija i lažnih vijesti.

Zakonom će biti regulirani modeli umjetne inteligencije opće namjene i visokorizični sustavi umjetne inteligencije, koji će morati biti u skladu s posebnim obvezama transparentnosti i zakonima Unije o autorskim pravima.

Također ograničava vlasti u korištenju biometrijskog nadzora u stvarnom vremenu u javnim prostorima na slučajeve određenih zločina, sprječavanje stvarnih prijetnji, poput terorističkih napada, i potrage za osobama osumnjičenima za najteža kaznena djela.

Dvojbena provedba

"Europa sada postavlja globalne standardne za pouzdanu umjetnu inteligenciju", rekao je povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište Thierry Breton.

Države članice Unije trebale bi službeno prihvatiti dogovor u svibnju, dok bi zakon na snagu trebao stupiti početkom sljedeće godine, a u primjenu krenuti od 2026. (iako će neke odredbe stupiti na snagu ranije).

Europski parlament i države članice Unije postigli su preliminarni dogovor u prosincu 2023.  godine, nakon gotovo 40 sati pregovora.

Tvrtke riskiraju kazne u rasponu od 7,5 milijuna eura ili 1,5 posto prometa do 35 milijuna eura ili sedam posto globalnog prometa, ovisno o vrsti prekršaja.

Nije izvjesno kako će nova pravila biti provođena u stvarnosti jer će biti potrebno donijeti niz novih zakona i pravilnika kako bi to bilo moguće, a pitanje je i kako će pojedine odredbe biti tumačene.

Amazon je pozdravio usvajanje, najavljujući suradnju s Unijom i industrijom u daljnjem razvoju, dok je Meta Platforms upozorila je kako bi pojedine mjere mogle ugušiti inovacije i konkurenciju.