Spajanjem 5G frekvencija do downloada od 1,7 Gbit/s u 5G SA

O2 Telefónica dosegla je povezivanjem četiri frekvencije u mreži 5G Stand Alone rekordnu brzinu preuzimanja podataka od 1,7 Gb/s

Mreža utorak, 15. listopada 2024. u 11:10

To je skoro dvostruko brže od aktualnih najnaprednijih komercijalnih optičkih veza. Mjerenja su obavljena tijekom testiranja uživo na O2 mreži u Potsdamu . Samostalni 5G, također poznat kao 5G Plus, dostupan je korisnicima na cijeloj 5G mreži O2 Telefónica od listopada 2023. godine.

O2 Telefónica testira moderne 5G tehnologije u mreži uživo u Potsdamu
O2 Telefónica testira moderne 5G tehnologije u mreži uživo u Potsdamu

O2 Telefónica provela je testove zajedno s mrežnim dobavljačem Nokijom u takozvanom Inovacijskom klasteru u Potsdamu. Riječ je o nekoliko lokacija u mobilnoj mreži O2 Telefónica na kojima dvije telekomunikacijske tvrtke testiraju korištenje najnovijih tehnologija i koje su također otvorene za korisnike. Za test O2 Telefónica je koristila postojeće 5G frekvencije na 3,6 GHz i 700 MHz. Osim toga, frekvencije od 1800 MHz i 2100 MHz, koje se inače koriste za 4G, korištene su za 5G. Spajanjem ova četiri 5G frekvencijska pojasa – poznatom i kao agregacija nositelja – O2 Telefónica uspjela je postići nove 5G vršne performanse na mreži. S korištenim spektrom može se postići do 2 Gbit/s u laboratorijskom okruženju. Za mjerenja je korišten pametni telefon Samsung S24 Ultra.