Samsung priprema svoje pametne telefone za satelitsku komunikaciju

Nakon uvođenja značajke satelitskog povezivanja Applea i Huaweija, i Samsung Electronics, prema južnokorejskom portalu ETNews

Gorden Knezović subota, 3. kolovoza 2024. u 11:05

Radi na integraciji satelitskih komunikacija u svoju nadolazeću Galaxy seriju, tj. Galaxy S23 koja bi trebala stići početkom sljedeće godine.

Naime, prema tom izvoru, Samsung se udružio s tvrtkom iridium Communications kako bi omogućio funkcionalnosti koje nadilaze mogućnosti Appleove SOS satelitske komunikacije u hitnim slučajevima u suradnji s tvrtkom Global Star.

Samsung već dvije godine surađuje s tvrtkom Iridium Communications. Ključna je bila naravno integracija antene za izravan prijem satelitskog signala u mobilne telefone. Iridium Communications je tvrtka za glasovne i podatkovne komunikacijske usluge s konstelacijom od 66 LEO satelita.

Nekoliko kb/s

Samsung će iskoristiti Iridiumovu konstelaciju kako bi omogućio i tekstualne poruke i dijeljenje slika niske rezolucije brzinom od nekoliko stotina kb/s. Iako bi idealna situacija bila mogućnost glasovnog poziva ili brzog pristupa podacima na udaljenim lokacijama, značajka je ograničena veličinom antene koja je postavljena na telefon. Veća antena omogućit će masovne usluge, no to je prepreka s obzirom da su sadašnji telefoni veličine dlana čak i ako uzmemo u obzir uređaje od 6,7 ili 7 inča.

Za očekivati je da će serija Samsung Galaxy S23 kao prva sa mogućnosti satelitske povezivosti korisnicima omogućiti razmjenu ​​tekstualnih poruka, lokacije i slike malog kapaciteta. Osnovna prednost satelitskog povezivanja je dati korisnicima mogućnost komuniciranja s vanjskim svijetom kada nisu u dosegu signala mobilne mreže.

Korisnik koji će biti u vidokrugu satelita (kao što je Iridium u slučaju Samsunga), trebali bi moći kontaktirati spasilačke timove i kontakte za hitne slučajeve za pomoć.

Apple već ima namjensku značajku satelitskog povezivanja na seriji iPhone 14. Udružio se s Global Starom kroz ugovor od 450 milijuna američkih dolara koji su mu omogućuje pristup prema 24 LEO satelita kako bi korisnici mogli slati tekstualne poruke i dijeliti svoju lokaciju. Huawei također ima značajku satelitskog povezivanja u partnerstvu s Beidou u Kini.