Satelitske telefonije uskoro uvezane s zemaljskim mrežama

Konvergencija između mobilnih mreža i satelitskih usluga postaje norma, čak 91 telekomunikacijski operater diljem svijeta do sada je potpisao ugovore sa satelitskim pružateljima usluga

Gorden Knezović srijeda, 26. lipnja 2024. u 11:05
📷 wikimedia
wikimedia

Prema izvješću analitičara mobilne industrije GSMA Intelligence, postojeći ugovori o mobilnim satelitima sada pokrivaju oko 60 posto ukupnog globalnog tržišta mobilnih pretplatnika, a novi poslovi još uvijek se najavljuju. No. treba znati da je malo takvih usluga još stvarno dostupno.

Međutim, opći smjer kretanja predstavlja tržišni pomak u odnosu na telekomunikacijske tvrtke, pri čemu se sateliti sve više smatraju pragmatičnim sredstvom za proširenje mreže i pristup svježim izvorima prihoda. U izvješću se zaključuje kako će satelitska povezivost postati još jedan dio mobilnih komunikacija, iako nije jasno koliko brzo će biti uključen u korisnički plan usluga od poruka preko glasovnih do podatkovnih usluga.

📷 područja svijeta s ugovorima o poveaznosti satelitskih komunikacija sa zemaljskim operaterima
područja svijeta s ugovorima o poveaznosti satelitskih komunikacija sa zemaljskim operaterima

Nedostupna područja

Zapravo, glavna usmjerenost satelitske povezivosti je da se može proširiti na mjesta do kojih zemaljske mreže ne dopiru ili je pokrivenost djelomična, pa se stoga oko 80 do 90 posto veza između telekomunikacijskih kompanija i satelitskih operatera bavi povezivanjem udaljenih područja, navodi se u izvješću GSMA. Usto, omogućavanje usluge povezivosti pomorskim korisnicima (platforme na moru, tankeri…) i pružanje hitne zaštite nakon prirodnih katastrofa kada bude onemogućena zemaljska infrastruktura također su slučajevi korištenja koji se razmatraju.

Izravno satelit – mobilni uređaj

Tržišni zamah u posljednja 18 do 24 mjeseca potaknut je razvojem izravno na mobilni urežaj, potkrijepljenim ažuriranjima 3GPP 5G radijskih specifikacija koje uključuju kompatibilnost s nezemaljskom mrežom (non-terrestrial networks, NTN).

Zapravo, integracija NTN kompatibilnosti u 3GPP izdanjima 17 i 18 učinila je izravni pristup ćeliji skalabilnim jer otvara ogromnu adresabilnu bazu pametnih telefona i drugih uređaja kao što su IoT senzori koji mogu izravno pristupiti satelitskim uslugama, navodi GSMA Intelligence.

📷 wikimedia
wikimedia

Trend

Samo na tržištu SAD-a, sva tri velika operatera mobilne mreže potpisala su ugovore sa satelitskim pružateljima usluga za proširenje svojih usluga; Verizon i AT&T udružili su se s AST SpaceMobileom, a T-Mobile US povezao je svoje planove sa SpaceX-ovim Starlinkom još 2022. godine.

Prema GSMA Intelligenceu, Starlink sada ima ukupno 17 sklopljenih ugovora, dok AST SpaceMobile ima 24, a Lynk Global 15. Očekuje se postupna implementacija za većinu usluga, počevši s podrškom za SMS tekstualne poruke i glas, nakon čega slijedi nadogradnja na podatkovnu/internetsku povezanost kako se satelitski kapacitet širi.

Najveći broj ugovora s dobavljačima je u cijeloj Aziji, ali zastupljenost je široko ravnomjerno raspoređena po cijelom svijetu, prema izvješću GSMA.

📷 amazon kupier
amazon kupier

Satelitski operateri

Gledajući veličinu konstelacije i pokrivenost satelitskih operatera, Starlink prednjači s oko 6.000 satelita u orbiti, navodi GSMA Intelligence, iako treba napomenuti da samo zadnji lansirani sateliti vozila trenutno podržavaju mogućnost izravnog povezivanja s mobilnim uređajem.

Eutelsat OneWeb ima sljedeći najveći broj implementacija, s približno 650 postavljenih satelita, što predstavlja većinu njegove konstelacije. AST SpaceMobile ima samo jedan testni satelit u orbiti i tek treba postaviti bilo koju jedinicu BlueBird koja će mu biti potrebna za pružanje komercijalne usluge. Amazonov projekt Kuiper također ima samo par testnih satelita u orbiti.

Nepoznanica je China Satellite Network Group koji kako se doznaje planira lansirati više od 12.000 satelita u budućnosti, no taj projekt zavisi od državnih investicija iz Pekinga kako financijski tako i tehnički (lansiranje, operacije…)