Prijelaz na 5G SA očekuje se u drugoj polovici 2024. i u 2025.

Samo 12 mobilnih operatera u svijetu prešli su u prošloj 2023. godini na 5G jezgru svojih mreža, navodi Counterpoint Reasearch u svojem izvješću 5G SA Core Tracker

Mreža subota, 2. ožujka 2024. u 11:20
📷 Counterpoint Reasearch
Counterpoint Reasearch

Ukupno je do sada 55 operatera u svijetu komercijalno implementiralo 5G SA. Mnogo više operatera isprobavaju, odnosno testiraju novu tehnologiju. Slab prijelaz na 5G jezgru mreže posljedica je činjenice da operateri smatraju da im je postojeća arhitektura (radijsku pristupnu mrežu pete generacije 5G spojenu na jezgrenu 4G mrežu, odnosno nesamostalni 5G) dovoljna za postojeće zahtjeve korisnika. Usto, prijelaz na 5G jezgru koči i nedostatak mogućnosti monetizacije nove tehnologije za koju treba izdvojiti značajne investicije.

5G Advanced

Prema Counterpoint Researchu, oko 30 zemalja ima barem jednog operatera koji komercijalno pokreće 5G SA mrežu. Counterpoint Research predviđa da će prijelazi u prvoj polovici 2024. godine ostati spori prije nego što dobiju zamah u drugoj polovici 2024., što će se nastaviti u 2025. godini. Taj zamah donijeti će značajniji prelaziti na 5G Advanced koji donosi bolju kvalitetu mreže te će smanjiti operativne troškove i donijeti nove slučajeve upotrebe mreže. U suštini bez implementacije 5G SA jezgri nema ni iskorištavanje punog potencijala 5G Advanced.

Dobavljači

Ericsson prednjači u isporuci opreme za implementaciju 5G SA te ima najveći tržišni udio među svim pružateljima temeljnih usluga mreže u cloudu. Iza Ericssona najviše isporuka opreme za 5G SA ima Nokia. Južnokorejski Samsung i japanski NEC za sada isporuke opreme za 5G SA imaju uglavnom na domaćem tržištu no nastoje ući na tržište vRAN i Open RAN rješenja, dok dobavljači u usponu Parallel Wireless i Mavenir surađuju s operaterima u Europi, Bliski istok, i Afrika.

Azijsko-pacifička regija ima najveći broj implementacija 5G SA, a slijedi je Europa, dok Sjeverna Amerika, Bliski istok i Afrika te Latinska Amerika za sada zaostaju.