Koliko će Bijela knjiga EK pomoći telekomima u sukobu s OTT igračima

„Nije logično da veliki OTT (Over-the-top media service) igrači nisu regulirani. Ako je HT samo lani uložio 320 milijuna eura u mrežu, nije logično da OTT igrači, koji su naš konkurent, ne plaćaju

Mreža srijeda, 23. listopada 2024. u 11:55

Nama je ključno ponudit najbolju uslugu našim korisnicima, ali s druge strane nije logično da netko koristi tu mrežu i u nju ne ulaže. Mislim da to nije održivo. Pozdravljam Bijelu knjigu i mislim da će nam pomoći u sudskim procesima u situaciji kad imamo gotovo rat s OTT igračima“,  istaknula je predsjednica Uprave Hrvatskog Telekoma Nataša Rapaić na uvodnom panelu o budućnosti telekomunikacijske industrije, ključnim izazovima te strateškim planovima za daljnji razvoj i unapređenje tržišta HAKOM-ovog 11. Dana tržišta. Europska komisija objavila je Bijelu knjigu u veljači ove godine kako bi prilagodila regulativu novim uvjetima telekomunikacijskog tržišta. 

📷 hakom
hakom

Uz Natašu Rapaić na panelu su sudjelovali u predsjednik Uprave A1 Hrvatska Dejan Turk, predsjednik Uprave Pro-ping Telekoma Marijan Rengel i predsjednik Uparve Telemach Hrvatske Adrian Josip Ježina.

„Razvoj interneta koji je otišao u flat je dozvolio da se pojave OTT igrači na globalnom nivou koji sada imaju dominantni položaj. Ono što je bitno je da 70 posto podatka na mreži dolazi od velikih globalnih igrača koji plaćaju porez negdje drugdje, a trošak ulaganja u mreže pada na telekom operatore. Suživot je potrebno pronaći u podjeli tog kolača jer je dugoročno stanje neodrživo. Ključna stvar koja se nije, a mogla bi se dogoditi je tkz. RCS (Rich Communication Services). Trenutno je ideja Applea i Androida, koji imaju sto posto softvera na mobilnim telefonima, da žele jednostavno preuzeti sustav i zaobići operatore. To narušava kompletno tržišno natjecanje, a korisnici neće imati izbora. Zauzimanje tog prostora bit će dodatna dominacija dva globalna operatora koji nisu pod nikakvom europskom kontrolom, uzimanje cijele jedne grane telekom industriji. Europska regulatorna tijela bi, barem što se EU tiče, trebala to zaustavit i to po mogućnosti prije nego se dogodi“, upozorio je Ježina. 

📷 hakom
hakom

„Jedinstveni stav svih operatora je da svi ulažemo u razvoj mreža, a drugi ih jako koriste. Kroz sustav AI to opterećenje će biti značajno veće i doći će do situacija gdje ćemo morati pronaći rješenja oko nadzora i tarifiranja sadržaja. Mi smo u A1 već počeli raditi neka partnerstva, primjerice s Netflixom, WhatsAppom i Facebookom. Sigurno i provideri nas smatraju smetnjom u nekom njihovom procesu. Poznati su planovi Elona Muska o stvaranju satelitskog mobitela“, ukazao je Turk.