Kepler demonstrira uslugu prijenosa optičkih podataka u LEO

Kepler Communications uspješno je testirao optičke međusatelitske veze između para prototipova prijenosa podataka u niskoj Zemljinoj orbiti (Low Earth Orbite, LEO)

Mreža subota, 15. lipnja 2024. u 16:05

Kepler Communications uspješno je testirao optičke međusatelitske veze između para prototipova prijenosa podataka u niskoj Zemljinoj orbiti (Low Earth Orbite, LEO), objavio je kanadski operater 11. lipnja.

Izvršni direktor Keplera Mina Mitry rekla je da je tvrtka premjestila terabajte podataka između dva tragača tijekom scenarija testiranja kako bi oponašala očekivano ponašanje korisnika.

Kepler mreža ima za cilj pojednostaviti komunikaciju u orbiti s mrežnom infrastrukturom dizajniranom da djeluje kao internetska razmjena točaka (IXP) za prijenos podataka svemir-svemir 📷 Kepler Communications
Kepler mreža ima za cilj pojednostaviti komunikaciju u orbiti s mrežnom infrastrukturom dizajniranom da djeluje kao internetska razmjena točaka (IXP) za prijenos podataka svemir-svemir Kepler Communications

Prototipovi su opremljeni sposobnošću individualne prilagodbe orbite kako bi demonstrirali dinamiku veze koju može iskusiti korisnički satelit, dodao je Mitry. Također su otprilike iste veličine kao operativne svemirske letjelice u kompanijinoj predloženoj relejnoj konstelaciji, nazvanoj Keplerova mreža, s masom od nekoliko stotina kilograma svaka.

Međusatelitske veze pridržavale su se standarda optičke komunikacije koje je razvila Agencija za svemirski razvoj SAD-a, prema Kepleru, i koristile su optičke korisničke terminale kompatibilne sa SDA.

Mitry je rekao da će SDA kompatibilnost biti važna za podršku širokom rasponu potencijalnih kupaca. Kepler također širi svoju prisutnost u SAD usred pregovora o prodaji svojih predloženih relejnih usluga vladinim agencijama.

Mina Mitry, CEO Kepler Communications
Mina Mitry, CEO Kepler Communications

Počevši od sljedeće godine, Kepler planira razmjestiti satelite za prijenos podataka duž dvije gotovo ortogonalne ravnine u orbitama sinkronim oko Sunca kako bi zadržao liniju vidljivosti s LEO svemirskim letjelicama.

Relejni sateliti dizajnirani su za pružanje veze u stvarnom vremenu za LEO satelite koji mogu prenositi podatke samo dok prolaze preko odobrene zemaljske stanice.

Kepler je naveo da je tijekom testova također demonstrirao mrežno umrežavanje internetskog protokola (IP) komunicirajući s oba prototipa u stvarnom vremenu putem jedne zemaljske veze.

Mitry je rekao da je već započeo rad u Keplerovoj tvornici u Torontu na proizvodnji 10 satelita za relej podataka u sklopu tranše 1, dovoljno za početne optičke usluge predviđene prije kraja 2025. godine, uključujući jedan rezervni u orbiti.

"Imamo planirane dvije tranše za potpunu LEO pokrivenost, ali naša je arhitektura skalabilna prema zahtjevima tržišta", rekao je Mitry.