Prvi pacijent već koristi Neuralinkov čip za upravljanje računalom mislima

Čini se kako se prvi ljudski pacijent kojemu je ugrađen Neuralinkov moždani čip u potpunosti oporavio i može upravljati računalnim mišem koristeći svoje misli.

Mreža utorak, 20. veljače 2024. u 19:30
📷 Robina Weermeijer (Unsplash)
Robina Weermeijer (Unsplash)

"Napredak je dobar i čini se da se pacijent potpuno oporavio, bez nuspojava kojih smo svjesni. Pacijent može pomicati miša po ekranu samo razmišljajući", objavio je Elon Musk na X-u, a prenosi Reuters.

Dodao je kako Neuralink sada pokušava dobiti što više klikova mišem od pacijenta.

Tvrtka je prošlog mjeseca uspješno ugradila čip na svog prvog ljudskog pacijenta, nakon što je u rujnu dobila odobrenje za testiranje na ljudima.

U svrhe istraživanja Neuralink koristi robota za kirurško postavljanje implantata sučelja mozak-računalo u područje mozga koje kontrolira namjeru kretanja.

Početni cilj je omogućiti ljudima upravljanje računalnim pokazivačem ili tipkovnicom pomoću svojih misli.

Musk ima velike ambicije za Neuralink, rekavši kako cilja na brza kirurška umetanja svojih čip uređaja za liječenje stanja poput pretilosti, autizma, depresije i shizofrenije.

Neuralink, čija je tržišna vrijednost prošle godine bio procijenjena na oko pet milijardi američkih dolara, suočio se s opetovanim pozivima na preispitivanje svojih sigurnosnih protokola. 

Tvrtka je bila kažnjena zbog kršenja pravila američkog Ministarstva prometa u vezi s kretanjem opasnih materijala.