Prva komercijalna vozila autonomne razine 3 ove godine dolaze na ceste

Očekuje se da će prodaja osobnih vozila s razinom 3 autonomije dosegnuti više od 25.000 na globalnoj razini ove 2024. godine

Gorden Knezović utorak, 30. travnja 2024. u 11:05

U Kini, Europi i SAD se očekuje prvi dolazak na ceste takvih vozila ove godine, navodi se u najnovijem Global Autonomous Passenger Vehicle Tracker and Forecast Counterpoint Researcha.

Kina će biti glavni regionalni pokretač usvajanja vozila s razinom 3 autonomije s obzirom na veličinu i napredno stanje njezinog domaćeg tržišta. 

gradovi u Kini gdje se testira autonomna vožnja razine 3
gradovi u Kini gdje se testira autonomna vožnja razine 3

Inače, Mercedes je prva tvrtka koja je u svojim odabranim vozilima počela primjenjivati autonomiju razine 3. Kineski proizvođači nastoje što prije usvojiti tu tehnologiju jer je vlada u Pekingu snažan zagovornik tehnologije autonomne vožnje, što je rezultiralo zrelim i nijansiranim ADAS okruženjem razine 2, navodi istraživački analitičar Shaochen Wang. U Kini je u tijeku standardizacija propisa za autonomnu vožnju razine 3, a u Aziji je izdano više licenci za testiranje razine 3. Među tvrtkama koje su dobile licencu je i Huawei te EV marke poput IM Motorsa.

Očekivanja su da će Kina dosegnuti preko 1 milijuna osobnih automobila s ​​omogućenim ADAS-om razine 3 do 2026. godine te udio u isporukama od 10% do 2028. godine.