AI na UEFA EURO 2024

Od 14. lipnja do 14. srpnja 2024. najbolje europske nogometne reprezentacije takmiče se za naslov prvaka starog kontinenta u deset njemačkih gradova

Gorden Knezović nedjelja, 23. lipnja 2024. u 07:10
📷 aiconix
aiconix

Turnir nije samo uzbudljiv sa sportske točke gledišta, već i revolucionaran u tehnološkom smislu. Naime, organizator je u takmičenje uključio niz inovativnih AI rješenja koja osiguravaju revolucionarno nogometno iskustvo.

Poluautomatsko otkrivanje zaleđa i "tehnologija povezane lopte" samo su neki od primjera inovacija čiji je cilj učiniti turnir takmičarski pravednijim i sigurnornijim. U sportskom svijetu generiraju se ogromne količine podataka, a analiza podataka pomoću umjetne inteligencije postaje sve neophodnija u različite svrhe.

📷 aiconix
aiconix

Analitika podataka

U području telemetrije, prikupljeni se podaci koriste za generiranje dubinskih analiza i predviđanja u svim aspektima igre. To uključuje bilježenje širokog raspona podataka o igračima (kao što su udaljenost trčanja, brzina i pozicioniranje), kao i praćenje metrike kao što su udarci na gol, formacije igrača, stope dodavanja, pa čak i radno opterećenje pojedinačnog igrača. AI rješenja analiziraju te goleme skupove podataka iz prijenosa uživo i podataka senzora prikupljenih preko 20 kamera na stadionima (uz TV produkciju), kao i nosivih uređaja na igračima, pa čak i u samim nogometnim loptama. Među ostalim, takvi podaci daje trenerima, analitičarima i medijskim profesionalcima detaljan uvid u radnje na utakmici, učinak igrača, ponašanje gledatelja i trendove. Ti se uvidi mogu informirati o ključnim odlukama tijekom turnira, od odabira sastava i prilagodbe taktike tijekom utakmica do planiranja budućih treninga.

Sposobnost brze obrade velikih količina podataka i njihovog pretvaranja u korisne uvide čini AI nezamjenjivim alatom u modernom nogometu. Čak se i traženje mladih talenata sada uvelike oslanja na sveobuhvatnu analizu podataka o utakmicama.

📷 uefa
uefa

AI i navijači

AI nije ograničen na teren; mijenja način na koji timovi komuniciraju sa svojim navijačima. Alati pokretani umjetnom inteligencijom omogućuju klubovima da upravljaju svojim kanalima društvenih medija u stvarnom vremenu, potičući dublji angažman obožavatelja. Na primjer, tijekom utakmice, umjetna inteligencija može automatski generirati i dijeliti postove, videozapise i grafike kojima se slave golovi na društvenim medijima u roku od nekoliko sekundi, držeći navijače angažiranima i uzbuđenima.

Takva automatizacija omogućuje trenutni odgovor na ključne događaje utakmice i aktivno uključivanje navijača. Osim toga, algoritmi umjetne inteligencije mogu analizirati ponašanje i preferencije navijača kako bi isporučili personalizirani sadržaj koji dodatno povećava angažman. S tim tehnologijama interakcija nije ograničena na igru, već postaje kontinuirano iskustvo koje jača odanost navijača klubu. AI pomaže stvoriti dinamičnu i osjetljivu online prisutnost koja informira i oduševljava navijače u stvarnom vremenu.

Prepoznavanje lica

Novi model prepoznavanja lica, razvijen posebno za UEFA EURO 2024, identificira sve igrače iz svake ekipe u stvarnom vremenu. Alat za prepoznavanje lica tvrtke aiconix Deep Media Analyzer čini događaje uživo poput UEFA EURO 2024 pristupačnijim svima. Titliranje uživo i automatski prijevod komentara utakmice u stvarnom vremenu na različite jezike ruši jezične barijere i omogućiti svim navijačima real time informacije.

Usto, uz takav alat oglašivači imaju koristi od analitike koju pokreće AI koja postavlja oglase na ciljani i učinkovit način. Emocije gledatelja i položaji logotipa otkrivaju se u stvarnom vremenu kako bi se optimizirao učinak oglašavanja i donijela poruka robne marke pravoj publici u pravo vrijeme. To je od posebne važnosti za isplativost oglašavanja.