Hrvatski Telekom u Zagrebu gasi 3G mrežu zamjenjujući je s 4G i 5G

Hrvatski Telekom na području Grada Zagreba i okolice planira ugasiti svoju 3G mrežu u razdoblju od 8. do 12. srpnja 2024. godine

Mreža četvrtak, 23. svibnja 2024. u 06:05

To je, nakon uspješno provedenog gašenja 3G mreže u Osijeku i okolici, drugo po redu područje u Hrvatskoj na kojem se u skladu sa strategijom održivog poslovanja HT-a gasi 3G mreža i ubrzava prelazak na energetski učinkovitije 4G i 5G tehnologije.

Oslobađanje frekvencija

Gašenje 3G mreže predstavlja ključni korak u predanosti HT-a prema digitalnoj transformaciji. Oslobađanjem frekvencijskih resursa i kapaciteta dodatno unaprjeđujemo 4G i 5G tehnologije, što nam omogućava da korisnicima i nadalje pružamo najnaprednije telekomunikacijske usluge, istovremeno unaprjeđujući korisničko iskustvo. Dodatno, fokusiranjem na brže i naprednije mobilne tehnologije i usluge stvaramo mogućnosti za daljnje inovacije i poboljšanu povezanost, što pozitivno utječe na društveni i gospodarski razvoj.

Prijelaz na 4G i 5G

Korisnici koji upotrebljavaju 2G ili 3G uređaje i nemaju mogućnost pristupa 4G i/ili 5G tehnologijama, mogu nastaviti s korištenjem svojih usluga putem 2G tehnologije, koju HT i dalje zadržava u radu i koja omogućava neometano korištenje poziva i SMS poruka, te korištenje podatkovnog prometa sukladno mogućnostima 2G tehnologije. Kako bi ostvarili značajno bolje iskustvo mobilnog interneta, korisnici svoj uređaj trebaju zamijeniti novim 4G i/ili 5G uređajem, a tim stručnjaka i korisnička podrška Hrvatskog Telekoma su im kontinuirano na raspolaganju kako bi pružili sve potrebne informacije i podršku s ciljem što jednostavnijeg prelaska na 4G i 5G usluge. Svi korisnici koji koriste uređaje novije tehnologije i koji imaju mogućnost pristupa 4G i/ili 5G tehnologiji, a posjeduju SIM karticu starije tehnologije, svoju SIM karticu mogu bez naknade zamijeniti u bilo kojem trenutku na prodajnim mjestima Hrvatskog Telekoma.

Kompletan završetak projekta gašenja 3G mreže očekuje početkom iduće godine.